Ово ће бити година улагања у животну средину и решавања деценијских проблема

Ово ће бити година улагања у животну средину и решавања деценијских проблема

05/06/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је данас, поводом Светског дана заштите животне средине који се традиционално обележава 5. јуна, да ће ово бити година улагања у екологију и решавања деценијских проблема у овој области.

 

Вујовић је нагласила да је циљ државе да у наредном периоду уклони сав историјски отпад на својој територији – до нултог стања животне средине.

– По први пут ће се чистити комплетне локације на којима је складиштен такав отпад, што је до сада рађено само парцијално. То је приоритет Министарства које водим, и тиме ће се затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду, док ће се текући опасан отпад још строжије контролисати како би се заштитила животна средина и здравље грађана – рекла је министарка.

Министарска је поручила да Србију у наредних пет година очекују највеће зелене капиталне инвестиције икада, које ће променити еколошку слику земље на боље. Kључни приоритети су, како је навела, борба са загађењем ваздуха, правилан третман отпадних вода и управљање отпадом.

– Ове године, држава је по први пут субвенционисала замену котлова у топланама, јавним установама и ложишта у домаћинствима. Уз субвенције за пошумљавање, подржали смо више од 50 локалних самоуправа. Такође, уз подршку европских партнера, обезбедили смо средства за изградњу 27 пречистача отпадних вода, са пратећом канализационом мрежом, а до краја године кренуће изградња првих постројења. Подржаћемо локалне самоуправе у решавању проблема дивљих депонија. Посебно је важно нагласити да крећемо и у изградњу осам модерних регионалних центара за управљање отпадом, ка којима ће гравитирати 50 градова и општина – навела је Вујовић.

Министарка је поручила да је Србија земља богата природним лепотама и да сви заједно морамо да се трудимо да сачувамо природу за генерације које долазе.

– Зато је један од наших главних задатака да развијамо свест да је животна средина само једна и да од нашег односа према околини зависи и какав ћемо квалитет живота имати – рекла је Вујовић.