Зелена агенда је модел раста, а не ограничење

Зелена агенда је модел раста, а не ограничење

05/06/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић рекла је поводом Светског дана животне средине који се обележава данас, да је заштита животне средине питање свих нас.

 

„Питање заштите животне средине је изнад политике. Оно има везе са нашом свешћу, колективном одговорношћу и односом према екосистему који, не само да не треба да загађујемо, већ и обнављамо. Чистије и здравије окружење биће резултат заједничких напора, каже Михајловићева.

 

“Закони из области рударства и енергетике које смо донели, у директној су вези са унапређењем заштите животне средине, посебно Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије. Зелена агенда значи и подизање нивоа заштите животне средине и стабилност и развој привреде, то је модел раста, а не ограничење. Наша визија је зелена Србија, што значи да ће нове инвестиције у области рударства и енергетике, које су неопходне, бити реализоване само уколико су у складу са строгим еколошким прописима и стандардима и на томе радимо са најбољим европским и светским компанијама које инвестирају у Србији.”, каже Михајловићева.

 

Наводи да решавање еколошких проблема и подизање нивоа заштите животне средине не значи уништавање или затварање постојећих капацитета, већ могућност рада без нарушавања хармоније између природе и човека.

Одлуке којима се унапређује енергетски сектор, посебно енергетска инфраструктура, донете су како бисмо имали здравију животну средину.

 

“Наш задатак је да Србија има довољно енергије, али је једнако важно да се та енергија добија на одржив начин. Без обзира на важну улогу коју има држава, не смемо ниједног тренутка заборавити да је животна средина питање свих грађанки и грађана и сви треба да дамо свој допринос како бисмо живели у здравој животној средини”, каже Михајловићева.

 

Она је истакла да је држава доношењем закона направила оквир, али да је дужност свих нас да правилно одлажемо отпад, да не загађујемо реке, улице, паркове.