Zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2021“

Zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2021“

05/06/2021 Off By BERB

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i 204. vazduhoplovne brigade, sa pripadnicima Oružanih snaga Bugarske, i ove godine realizuju zajedničko bojevo gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj.

 

 

Cilj desetodnevnog  uvežbavanja, na kome učestvuje oko 120 pripadnika Vojske Srbije, je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO  za zaštitu vazdušnog prostora.

Na obali Crnog mora, pripadnici 250. raketne brigade izvršiće bojevo gađanje iz raketnih sistema „neva“ i „kub“, dok će pripadnici 204. vazduhoplovne brigade po ciljevima u vazdušnom prostoru dejstvovati iz aviona MiG-29.

Pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i PVO u Bugarskoj je dočekala kiša i neuobičajeno hladno vreme za ovo doba godine, ali ih to nije sprečilo da već prvog dana, nakon dizanja zastava dveju zemalja, s kolegama započnu pripreme za predstojeće gađanje.

Za pripadnike raketnih jedinica i lovačke avijacije bojevo gađanje, kada se borbene posluge i pojedinci nalaze u situacijama najsličnijim borbenim dejstvima, od neprocenjivog je značaja i predstavlja logičan nastavak obuke koja se realizuje u zemlji.

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO uspešno su na crnomorskom poligonu bugarske armije izvodili gađanja 2010, 2011, 2013, 2017. i 2019. godine.