Komad Magi Maren na listi londonskog Gardijana

Komad Magi Maren na listi londonskog Gardijana

04/06/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Komad „Umwelt“ francuske koreografkinje Magi Maren, proglašen je od strane londonskog Gardijana za jedan od najboljih komada umetničke igre u XXI veku.

 

 

Predstava je na programu jesenjeg dela 18. Beogradskog festivala igre, i beogradska publika će je videti 8. septembra u Ateljeu 212.

 

Kritičar Gardijana napominje da je bilo za očekivati da ovakav komad uvek i neprestano izaziva reakcije. Devet ogledala na sceni rotiraju se lagano. Devet igrača pojavljuju se povremeno kako bi počeli ili završili neki posao… Buka ne jenjava, a prazna je poput vetra… Proces je gotovo ravan, dok tutnji prema našim mislima, osećanjima, željama, i dovodi u pitanje naše prisustvo. To je komad koji boli dok se gleda, jer su oči uprkos akciji, usmerene u prazninu, kao u srž našeg postojanja

 

I francuski Liberation je “Umwelt” izdvojio kao jednu od najjačih i najimpresivnih predstava decenije, dok je nedavno, boraveći u Beogradu i Novom Sadu, grčki umetnik Dimitris Papajoanu izjavio da je ovaj rad Magi Maren jedan od najsnažnijih koreografskih i scenskih ostvarenja koje je ikada video.

Na listi londonskog Gardijana, našlo se još nekoliko autora i predstava koje je publika Beogradskog festivala igre imala već priliku da otkrije. Od Akrama Kana, Silvi Gilem i Rasela Malifanta, do čudesne Kristal Pajt…

The best dance of the 21st century | Dance | The Guardian