Dijalog i kompromis jedini put za postizanje dogovora sa Prištinom

Dijalog i kompromis jedini put za postizanje dogovora sa Prištinom

03/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Selaković je tom prilikom poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja.

On je ponovio da je naša zemlja spremna da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog.

Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine, naglasio je ministar i ukazao na to da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj nijedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno.

Takođe, kako je podsetio, Beograd je ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština.

Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, do sada smo videli samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno u poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu, miru i stabilnosti u regionu, kao i da je spremna za nastavak razgovora, dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

On je, govoreći o evrointegracijama Srbije, naglasio da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje naše spoljne politike, ukazavši na to da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Selaković je sagovornika upoznao sa značajem regionalne saradnje, aktivnim pristupom i nizom aktivnosti Srbije koje doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni sastanak.