Михајловићева са новим директором ЕБРД-а

Михајловићева са новим директором ЕБРД-а

03/06/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Матеом Колањелијем, новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за западни Балкан, и са њим разговарала о сарадњи две институције на пројектима у енергетском и рударском сектору, као и новом стратешком оквиру у овој области.

 

 

Михајловићева је Колоњелију пожелела добродошлицу у Србију, истакла одличну сарадњу са ЕБРД-ом у претходном период, како у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, тако и у Министарству рударства и енергетике, и захвалила овој међународној институцији на подршци приликом израде нових закона у рударству и енергетици.

“Много је простора за сарадњу, да завршимо постојеће пројекте и покренемо нове. У процесу смо израде Интегрисаног плана за климу и енергетику, као и нове Стратегије развоја енергетике са визијом до 2050. године. Посвећени смо стварању повољног пословног окружења, зарад прилива нових инвестиција. Наш циљ је зелена Србија, оснивамо Фонд за енергетску ефикасност, желимо више енергије из обновљивих извора, предвидели смо аукције и поједноставили процедуре за постављање соларних панела”, поручила је Михајловићева.

Матео Колањели је истакао да Министарство може рачунати на подршку ЕБРД-а у својим напорима да унапреди рударски и енергетски сектор у Србији.

“Одлично је видети вашу посвећеност у овој области. Можете рачунати на једнаку посвећеност са наше стране да наставимо добру сарадњу. Посебне похвале за припрему Националног плана за климу и енергетику, али и напоре да повећате производњу из обновљивих извора енергије. Систем аукција који сте предвидели новим законом је најбољи алат за привлачење нових инвеститора, којим се постижу добри резултати свуда, верујемо да ће тако бити и у Србији”, рекао је Колањели.

На састанку је било речи о пројектима повећања енергетске ефикасности, оснивању Фонда за ЕЕ, соларним панелима и повећању производње из обновљивих извора енергије, као и о пројектима реконструкције дистрибутивне мреже.