Народно позориште на мапи престижних театара света

Народно позориште на мапи престижних театара света

27/05/2021 Off By BERB

Народно позориште у Београду, имало је ту част да буде на мапи 30 одабраних театара из целог света, као један од протагониста догађаја, који је у овој 2021. години изазвао огромну позорност европске музичке и оперске јавности, захваљујући ангажману првакиње Београдске опере Јадранке Јовановић, као члана жирија јединственог међунарoдног такмичења СОИ италијанске оперске школе Фиоренца Ћедолинс за оперске певаче.

 

 

Међународни жири од 84 истакнута стручњака, чинила је европска елита посвећена класичној музици и оперском певању, међу којима се издвајају светски познати певачи: Роберто Алања, Рамон Варгас, Ана Пироци, Џесика Прат, Карлос Алварез, Бруно де Шимоне, Владимир Стојанов, Илдар Абдразаков…уз првакињу Јадранку Јовановић и реномираног сопрана Фиоренцу Ћедолинс као председника жирија, остале чланове чинили су дирeктори оперских кућа и шефови диригенти: Реал из Мадрида, Сао Паоло из Бразила, Краљевске опере у Лијежу, театра Маестранца у Севиљи, Театра у Велансији, Театра Зарзуеле у Мадриду, као и оперских театара Москве, Лас Палмаса, Тулуза, Женеве, Пекинга, Болоње, Торина… Радијског националног оркестра из Аргентине, Фестивала Доницети у Бергаму, Фондације Перголези, као и други изузетни уметници.

У име Народног позоришта у Београду, Јадранка Јовановић уједно и ментор оперског студија „Борислав Поповић”, при Националном театру, специјалну награду доделила  је најмлађој учесници такмичења, осамнаестогодишњем сопрану из Португала Констанци де Соуса е Мело, која је скренула пажњу на себе изузетним талентом, интерпретирајући арију Травијате, “Addio del passato” у музичком видео споту, који је на свој младалачки начин сама осмислила и режирала.

На овом такмичењу поред главних награда из категорије опере, оперете, зарезуеле и лида, било је додељено и читав низ различитих награда театара, појединаца, диригената, али оно што је најважније, многобројни директори престижних театара већ су позвали на аудиције или ангажовали значајан број учесника такмичења, неовисно од тога да ли су освојили награде. На овом такмичењу и публика је била важан део жирија, гласајући преко интернета.

„Веома смо ценили професионализам, спремност, велики ангажман и хуманост госпође Јовановић, посебно у жељи да доделимо Специјалну награду Оперског студија Народног позоришта у Београду, од 500 евра најмлађем такмичару, португалском сопрану Констанца де Соуса е Мело, која је веома срећна и захвална Позоришту и госпођи Јовановић на овом признању”- истиче се у саопштењу такмичења.

Ово такмичење прво на свету организовано у потпуности на интернету, завршило се далеко изнад свих очекивања након само 14 месеци од оснивања. Револуционарно је променио формат такмичења у певању, обраћајући се публици на интернету и друштвеним мрежама.

Учествовало је 247 такмичара из целог света слањем исто толико видео снимака снимљених у сопственој продукцији, где се оцењивала глума, режија, инсценација као и глас.

Дешавања и снимке са такмичења видело је 1.400.000 људи на FB,  од тога је било 700.000 прегледа, публика је гласала са 50.000 гласова, наградила је младе уметнике са 30.000 лајкова и било је 10.000 дељења.

Веб је одговорио импресивним бројевима, чиме је постигнут амбициозни циљ ширења оперског певања на ширу јавност позитивном употребом друштвених мрежа, омогућавајући такмичарима да покажу све уметничке квалитете које оцењује жири највишег међународног нивоа.