Састанак Посланичке групе пријатељства са Немачком и амбасадора Немачке у Србији

Састанак Посланичке групе пријатељства са Немачком и амбасадора Немачке у Србији

27/05/2021 Off By BERB

Председница Посланичке групе пријатељства са Немачком Весна Марковић и чланови Групе, састали су се са амбасадором Немачке у Србији Њ.Е. Томасом Шибом. Теме састанка биле су европски пут Србије и значај сарадње две земље на економском плану.

 

 

Председница Посланичке групе пријатељства са Немачком Весна Марковић нагласила је да пуноправно чланство у Европској унији остаје примарни спољнополитички циљ Србије, али и добра регионална сарадња, као и наставак дијалога између Београда и Приштине. Наш циљ је мир и стабилност у региону, што утиче и на стабилност Европске уније.

Поздравила је став Немачке да подржава проширење ЕУ и изразила наду и очекивање да ће чланице које су скептичне по овом питању променити свој став. Она је нагласила да дијалог Београда и Приштине чине наше преговоре са Европском унијом специфичним  у односу на друге државе кандидате.

Марковић сматра да је важно унапредити сарадњу са колегама из немачког Бундестага, посебно због значаја који он има у одлучивању приликом пријема нових држава у чланство, али и када је у питању отварање нових поглавља.

Амбасадор Шиб нагласио је да је главни задатак немачке амбасаде у Београду, да подржи њен пут ка чланству у Европској унији.

„Чврсто смо уверени да ће Србија то и постати чим испуни све услове. Тај пут није једноставан и баш из тог разлога ћемо бити Србији подршка“, рекао је Шиб. Он је подсетио да Немачку очекују парламентарни избори у септембру текуће године и да очекује да курс Немачке према Србији неће бити промењен.

Амбасадор  је истакао значај Народне скупштине у процесу евроинтеграција, као и  међупарламентарне сарадње, која је претходне године била отежана због пандемије корона вирусом, али је изразио наду ће она бити богатија у периоду који следи, са чим се сложила и председница ПГП са Немачком.

Говорећи о билатералним односима Србије и Немачке Шиб је истакао да су они на веома високом нивоу и широког спектра и то, како је рекао, не само званични, него и незванични. Према његовим речима економска сарадња две земље никада није била боља него у овом тренутку, нагласивши да тренутно постоји 70 хиљада радних места, у око 400 немачких компанија које послују у Србији.

У разговору који је уследио народни посланици су покренули теме од обостраног интереса, попут унапређења економске сарадње, али и сарадње у областима културе, туризма, заштите животне средине.