Видео састанак са државним саветником и министром јавне безбедности Кине

Видео састанак са државним саветником и министром јавне безбедности Кине

27/05/2021 Off By BERB

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин одржао је данас видео састанак са државним саветником и министром јавне безбедности Народне Републике Кине Џао Кеџијем, који је један од највиших функционера кинеске државе.

 

 

Министар Вулин је на самом почетку састанка пренео братске поздраве председника Републике Србије Александара Вучића упућене председнику НР Кине и генералном секретару ЦК КП Кине Сиу Ђинпингу и братском кинеском народу.

Министар унутрашњих послова Вулин се захвалио НР Кини на принципијелном ставу по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије и непризнавању лажне државе Косово у Интерпол.

Министар Вулин је током разговора подвукао да се на примеру  пандемије корона вируса најбоље видело шта све добро и велико може да учини једна слободна и самостална држава каква је Кина и истакао да Србија, такође, тим путем корача.

“Српски народ је захвалан кинеској држави не само зато што сте нам донирали три милиона вакцина и огромну количину медицинске опреме, већ зато што сте то урадили у тренутку када је Србији било најтеже и када је Кини било најтеже, све оно што је требало вама ви сте поделили са нама. За вашу великодушну помоћ ништа нисте тражили за узврат, а посебно не политичке уступке.

Правовремене и опсежне мере које је ваша држава предузела у борби против ковида, изазвале су велико поштовање у Србији и пробудиле наду. Ви сте доказали шта може да уради самостална и слобода земља која се ослања на сопствене снаге. Тим путем и ми корачамо”, казао је министар Вулин.

“Личним ангажманом двојице председника, Вучића и Ђинпинга, наше свеобухватно стратешко партнерство је достигао размере  невиђеног нивоа”, истакао је министар јавне безбедности Кеџи.

Државни саветник и министар јавне безбедности НР Кине Џао Кеџи похвалио је резултате Министарства унутрашњих послова Србије из области борбе против организованог криминала.

 

 

Министар Вулин је поновио да ће Србија наставити са активном подршком НР Кини по питању настојања Тајвана за чланство у Интерпол.

Двојица министара договорила су низ заједничких вежби, консултација и обука између припадника својих министарстава, посебно када је реч о областима борбе против тероризма и организованог криминала.

Министар унутрашњих послова прихватио је позив свог кинеског колеге државног саветника и министра јавне безбедности НР Кине Џао Кеџија да у наредном периоду посети Кину.

Министар Вулин је подсетио да је НР Кина била уз Србију и током НАТО агресије и бомбардовања 1999. године, да је током бомбардовања, поред српског народа страдала и кинеска амбасада, као и кинески држављани и да Србија то никада неће заборавити, нити престати да тражи одговорност оних који су те ужасне злочине починили.