Приоритет заштита најосетљивијих категорија становништва

Приоритет заштита најосетљивијих категорија становништва

27/05/2021 Off By BERB

Фото: Душан Шкондрић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић представила је на Копаоник Бизнис Форуму 2021 планове у области социјалне политике у условима пандемије и истакла да је циљ Министарства да се ефекти Ковид 19 у што мањој мери одразе на најосетљивије категорије становништва.

 

 

Све ванредне ситуације и кризе најјаче погађају најосетљивије категорије становништва и зато је наш циљ да се, различитим мерама и стратегијама, уради све како би се та категорија становништва заштитила, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је навела да је најважнији задатак Министарства у условима пандемије очување живота и здравља корисника установа социјалне заштите и запослених и спречавање уласка вируса у колективе, што је у највећем броју тих установа и постигнуто.

Министарка је нагласила да су за то заслужни запослени у тим установама, који су уложили огроман рад и труд да смање ризик уноса и ширења вируса у установама.

Кисић Тепавчевић је истакла да је Министарство, поред осталог, набављало заштитну медицинску и другу опрему, тестове за детектовање свих потенцијалних носилаца вируса, а подсетила је да је процес вакцинације управо почео од најстаријег дела становништва – корисника геронтолошких центара.

„Показали су како се понаша одговорно и савесно. До овог момента око 90 одсто корисника установа социјалне заштите је вакцинисано“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је додала, Министарство је у време пандемије ојачало кадровске капацитете установа социјалне заштите, запословши 825 особа на неодређено време.

Кисић Тепавчевић је напоменула и да за време трајања пандемије ниједно право није ускраћено корисницима и да није било кашњења исплата социјалних давања.

Министарство је, како је додала, покренуло израду различитих закона и стратешких докумената који ће омогућити лакше и брже спровођење различитих услуга социјалне заштите – донет је Закон о социјалној карти, који ће допринети праведнијој расподели социјалне помоћи, покренут је процес израде измена и допуна Закона о социјалној заштити, као и Стратегије деинституционализације и развоја услуга у заједници.

Кисић Тепавчевић је нагласила да Министарство спроводи низ активности у циљу очувања сваког радног места, да је у фебруару усвојена Стратегија запошљавања за период 2021-2026, као и да се континуирано креирају мере активне политике запошљавања, где приоритет имају теже запошљиве категорије.

Како је нагласила, значајни ресурси су усмерени ка подстицају запошљавања особа са инвалидитетом, па је за то у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом ове године издвојено милијарду и 175 милиона динара.

Кисић Тепавчевић је нагласила да је током пандемије заживео програм „Моја прва плата“, у оквиру кога је ангажовано више од 8.000 младих, и најавила да ће Министарство наставити са реализацијом овог програма.

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла и да је један од циљева Министарства унапређење нормативних оквира у области рада, па се, поред осталог, ради на изради закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, са циљем смањења рада на црно.