Srbiji do sada isporučeno 4,2 miliona doza vakcine „Sinofarm“

Srbiji do sada isporučeno 4,2 miliona doza vakcine „Sinofarm“

27/05/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo dočekale su jutros na Aerodromu „Nikola Tesla“ novi kontingent vakcina kompanije „Sinofarm“.

 

Brnabić je prilikom dočeka aviona, koji je doneo pola miliona doza, navela da je do sada isporučeno 4,2 miliona doza ove kineske vakcine, i ukazala na to da je danas stigla poslednja isporuka „Sinofarma“ po ugovoru.

Ona je objasnila da je to ukupno četiri miliona doza vakcina koje su kupljene od Kine i dopremljene u osam letova od januara do sada, uz napomenu da je Vojska Kine donirala još 200.000 doza te vakcine.

Premijerka je naglasila da je kompanija „Sinofarm“ pokazala pouzdanost kakvu niko nije mogao da očekuje u teškim vremenima i okolnostima, i navela podatak da je u Srbiji do sada vakcinisano 45,3 odsto punoletnog stanovništva.

Brnabić je, međutim, rekla da broj vakcinisanih u našoj zemlji i dalje nije dovoljan za kolektivni imunitet, zbog čega je uputila molbu građanima, a posebno mladima, da se vakcinišu kako bi se pandemija što pre okončala.

Ona je izrazila zahvalnost kineskim partnerima jer su u najkraćem mogućem roku isporučili četiri miliona vakcina, kao i kineskoj vojsci na donaciji.

Čak i da ne dobijemo ni jednu drugu vakcinu, kako je dodala, u ovom trenutku u Srbiji imamo dovoljno vakcina da vakcinišemo 3.115.000 građana i da time praktično budemo bezbedni.

Srbija nema problema sa vakcinama, a očekujemo da stignu isporuke i od ostalih proizvođača, poručila je Brnabić i ukazala na to da se saradnja sa Kinom vidi i po tome što je ovo osmi let kojim su vakcine dopremljene.

Prema njenim rečima, naša zemlja je od početka pandemije dočekala još 58 aviona kojima je stigla medicinska oprema donirana od strane Kine i tamošnjih kompanija, pri čemu su, pored toga, još tri teretna voza dopremila sve što smo od te zemlje kupili za vreme pandemije.

To pokazuje partnerstvo, jake veze, ozbiljnost i kredibilitet naših odnosa, zbog čega zahvaljujem kineskom predsedniku Si Đinpingu, vladi te zemlje i ambasadorki Čen Bo. Srbija ovo nikada neće zaboraviti, poručila je premijerka.

Ambasadorka Kine je rekla da je raduje doček poslednjih pola miliona doza vakcine, ocenivši da su Srbija i Kina čelični prijatelji i partneri u borbi sa koronavirusom.

Prema njenim rečima, kineska kompanija „Sinofarm“ je ispoštovala sve ugovorne obaveze i u roku isporučila sve količine koje su dve strane dogovorile.

To u potpunosti pokazuje da su Kina i Srbija pravi prijatelji i partneri u kritičnim situacijama. Mi ćemo nastaviti našu saradnju u oblasti nabavke vakcina i u zajedničkoj borbi protiv epidemije, istakla je Čen Bo.