Дигитална економија и ИТ сектор носиоци будуће сарадње са САД

Дигитална економија и ИТ сектор носиоци будуће сарадње са САД

26/05/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-позива са замеником помоћника секретара за трговину САД Дејвидом де Фалком о унапређењу билатералне економске сарадњe, као и сарадње са америчким компанијама и институтима у области енергетске диверсификације и обновљивих извора енергије, као и у областима дигиталне економије, развоја и истраживања.

 

Објашњавајући да је у току израда интегрисаног националног плана за енергетику и климу од стратешког значаја за Србију, председница владе навела је да су створени правни оквири за повољно пословно окружење и отварање тржишта за нове инвестиције у овој области.

Према речима заменика помоћника секретара за трговину САД, Србија се показала као добро тржиште за улагање и једна од водећих економија у региону. Неопходно је јачање привредне сарадње у секторима у којима постоје обострани бенефити, објаснио је Де Фалко, наводећи да америчке компаније у Србији послују истим интензитетом и у тренутним епидемиолошким условима.

Дигитална економија и ИТ сектор препознати су као носиоци будуће сарадње Србије и САД, а значајна пројектна сарадња са америчким компанијама могла би бити остварена у дигитализацији здравственог система у Србији.

Председница владе навела је добре резултате рада компаније NCR, која дужи низ година послује у Србији, и истакла да је изузетно важно да су инвеститори попут овог задовољни пословањем у Србији и спремни за сарадњу са образовним институцијама јер се, како је навела, реформа економије заснива на знању и иновацијама.

На састанку су присуствовали амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.