Почиње с радом Ирско-српска привредна комора

Почиње с радом Ирско-српска привредна комора

26/05/2021 Off By BERB

Амбасадорка Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи Александра Јоксимовић и министар спољних послова Ирске Сајмон Ковени учествовали су данас на вебинару којим је озваничен почетак рада Ирско-српске привредне коморе са Френком Ханиганом на челу.

 

 

У свом излагању амбасадорка је нагласила добре билатералне односе између Србије и Ирске и пренела је очекивање да ће новоуспостављена привредна комора значајно допринети унапређењу трговинских и инвестиционих потенцијала две земље. Истакла је да је оснивање Ирско-српске привредне коморе део ширих активности Министарства спољних послова усмерених на јачање економске дипломатије.

Јоксимовић је подвукла чврсту посвећеност Србије ЕУ интеграцијама, захваливши на континуираној подршци Ирске у том процесу. Говорила је о предностима пословања у Србији и напорима које Влада Србије предузима како би пословни амбијент учинила још атрактивнијим за страна улагања, као додатну предност издвојила је оријентисаност наше привреде ка тржишту ЕУ, али и низ споразума о слободној трговини закључених са другим значајним партнерима.

Шеф ирске дипломатије Сајмон Ковени поздравио је покретање Ирско-српске привредне коморе као корак ка даљем јачању пријатељства и сарадње између две земље и похвалио напоре амбасадорке Јоксимовић, и свих других који су дали допринос формирању Коморе. Изразио је очекивање да ће Комора допринети унапређењу трговинских односа али и јачању директних веза између два народа.

Похвалио је резултате које је Србија постигла на плану вакцинације и посебно издвојио солидарност коју је Србија показала према суседима у контексту превазилажења пандемије. Подвукао је да Србија и регион Западног Балкана јесу део Европе и да би као такви требало да постану и део ЕУ.