Министар Мали разговарао са министром финансија Црне Горе

Министар Мали разговарао са министром финансија Црне Горе

26/05/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у Београду министра финансија у Влади Црне Горе Милојка Спајића, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и Црној Гори, као и о привлачењу инвеститора и развоју целог региона. Овај састанак је, како су истакли саговорници, нова страница у економским односима две земље.

 

Beograd, 26. maja 2021.- Ministar finansija Sinisa Mali sastao se danas sa ministrom finansija Crne Gore Milojkom Spajicem. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

 

Министри финансија су у отвореном и конструктивном сусрету разговарали о томе колико је важно да цео регион иде напред, као и да све економије у региону буду успешне.

„Србија има драгоцено искуство из претходних година, када смо успешно прошли кроз процес структурних реформи, и драго нам је што можемо то своје искуство да поделимо са Црном Гором. Желимо да све економије у региону буду што успешније и да као регион идемо напред, јер страни инвеститори посматрају наш регион управо као једну целину. Црна Гора је сад на својеврсној прекретници, треба да гради свој кредибилитет у међународној јавности. Важно је и да нађе нове изворе раста, који не подразумевају искључиво туризам, као што је то до сада био случај“, истакао је министар Мали.

Министар Спајић је упознао министра Малог са стањем у финансијама које је затекао када је дошао на место министра финансија, и истакао да је у том смислу кључно искуство Србије, која је прошла кроз процес фискалне консолидације и избегла банкрот 2013. године.

„Црна Гора се данас налази у сличној ситуацији и зато морамо да консолидујемо јавне финансије и да нађемо нове изворе раста. У том смислу нам је драгоцено искуство Србије која је успешно прошла кроз процес фискалне консолидације, променила структуру своје економије, а данас постиже одличне економске резултате и има кредибилитет међу страним инвеститорима. То морамо и ми да урадимо, а кључно је да диверзификујемо привреду како бисмо имали нове изворе раста. У том смислу кључне су нам капиталне инвестиције, а нарочито и ауто – пут према Србији“, истакао је министар Спајић.

Два саговорника су се сагласила да је важно да пронађу заједничке интересе за развој читавог регоиона јер то значи нове инвестиције, нова радна места и више прихода у буџет. У том смислу, они су закључили и да је од велико значаја иницијатива „Мини Шенген“, коју је покренуо председник Републике Србије Александар Вучић.

Ово је први званични састанак министара финансија две земље у последњих неколико година, а министри су се сагласили да ће у наредном периоду интензивирати сарадњу. У том смислу, министар Мали је прихватио позив министра Спајића да у наредних неколико недеља посети Подгорицу, како би могли даље да конкретизују договоре око будућих заједничких пројеката.