Vinarstvo najbrže rastući sektor srpske ekonomije

Vinarstvo najbrže rastući sektor srpske ekonomije

23/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je sinoć na svečanom dodeljivanju nagrada najboljim domaćim vinarima, u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, da je vinarstvo najbrže rastući sektor čitave srpske ekonomije i uz domaći IT sektor ima najveći potencijal za razvoj.

 

Premijerka Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što domaće vinarstvo vidno napreduje i ima ambicije da postane prepoznatljivo i na svetskom tržištu.

Vaše znanje, vaša želja da učite, vaša strast da budete najbolji u tome čime se bavite i hrabrost da se takmičite sa jačim i bogatijim od vas, i da u tim utakmicama pobeđuete je ono što me inspiriše kao predsednicu Vlade svaki dan. Vi ste ono što Srbija jeste i što je postala i hvala vam od srca na tome, poručila je premijerka.

Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da to prepozna i podrži, navodeći da u svemu tome ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prvog maja sam sa predsednikom Vučićem bila na otvaranju radova na Fruškogorskom koridoru. Nakon toga smo obišli Frušku goru idući po atarskim putevima, po vinogradima, da vidimo nove zasade. On mi je rekao šta treba da napravimo od Fruške gore i od drugih vinogradarskih krajeva naše zemlje i koliko da uradimo za njih, i kolika je to dodatna vrednost za našu poljoprivredu i ekonomiju, i koliko je to važno za promociju Srbije, objasnila je premijerka Brnabić.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uz pomoć ministra poljoprivrede Branimira Nedimiovića i Saveza vinara i vinogradara usvojila Strategiju razvoja ovog sektora s ciljem da svake godine povećavamo površine pod vinovom lozom za 400 do 600 hektara.

Pripremamo Zakon o vinu i molim vas da se uključite u to kako bismo ispunili sve naše potencijale u vinarstvu, i očekujem da ćemo ga usvojiti do kraja ove godine. Ponosna sam na naše vinarstvo, svaka vam čast i sve čestitke od srca, i zaista verujem da i u tome možemo biti jedni od najboljih u svetu”, istakla je premijerka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Stevan Rajta rekao je da je “Veliko ocenjivanje vina Srbije” manifestacija kakva se nikada pre u našoj zemlji nije održala.

Ovo je jedan od najvećih ovakvih projekata na Balkanu. Savez vinara i vinogradara je malada organizacija koja će da raste i postaje sve bolja kakao vreme bude prolazilo i veoma je važna za sve nas, ocenio je Rajta.

Na manifestaciji “Veliko ocenjivanje vina Srbije” koja je održana 17. i 18. maja, učestvovalo je 138 domaćih vinarija sa 481 etiketom, a žiri sastavljen od 24 domaća eminentna stručnjaka dodelio je nagrade najboljima u devet kategorija.

Njima su sinoć na svečanosti u beogradskom hotelu “Radison” uručene nagrade.

U kategoriji bela mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa nagrađena je vinarija “Vista hil”, dok je za najbolje belo mirno vino od nearomatičnih internacionalnih sorti grožđa glavnu nagradu dobila vinarija “Vinum”.

Glavnom nagradom u kategoriji penušava vina nagrađena je vinarija “Deurić”, a najbolje roze mirno vino napravila je vinarija “Kosović”.

U kategoriji crvena mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa priznanje je dodeljeno vinariji “Braća Rajković”, a za najbolje crveno mirno vino od internacionalnih nearomatičnih sorti grožđa proglašeno je ono vinarije “Vinis”.

Titulu najboljeg mirnog vina od lokalnih i internacionalnih atromatičnih sorti grožđa ponela je vinarija “Laster”, kao najbolje prirodno slatko i likersko vino ocenjeno je ono koje je proizvela vinarija “Aleksandrović”, dok je u kategoriji oranž vina nagradu dobila vinarija “Vučurević”.