Radna poseta predsednika Republike Bugarske

Radna poseta predsednika Republike Bugarske

23/05/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu. Dvojica predsednika su, nakon sastanka sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, prisustvovali ceremoniji otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju i obišli rekonstruisanu zgradu Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije.

 

 

Predsednik Vučić je u svom obraćanju, nakon sastanka, rekao da su odnosi Srbije i Bugarske zaista dobri, da dve zemlje gaje prijateljske veze i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države. On je preneo da je sa svojim gostom razgovarao, pored teme udžbenika na bugarskom jeziku i istorijskih pitanja, pre svega o ekonomiji, zapošljavanju i investicijama.
Predsednik Vučić je istakao da pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske.
„Gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju i približavaju, kao i da rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razvdajale“, poručio je predsednik Vučić i naveo da je trgovinska razmena dve zemlje dobra, ali da može i mora da bude i veća. On je podsetio da postoje mnogi zajednički projekti, koji su veoma važni za obe države.
“Izgradili smo auto-put do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno auto-put. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš–Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugu, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje i naša dva glavna grada”, objasnio je predsednik Vučić i dodao da je i projekat interkonektora, u vrednosti od 89 miliona evra, važna investicija za Srbiju jer će, uz Balkanski tok, omogućiti dalju diverzifikaciju energetskih izvora.
Predsednik Vučić zahvalio je Bugarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu i rekao da bratskom bugarskom narodu želi sve najbolje.
“Ne vidimo nikakve probleme između naše dve zemlje. Sve najbolje želim bugarskom narodu, ma gde da živi. Mi smo prijatelji i braća“, poručio je predsednik Vučić.