SKUPŠTINA SRBIJE: NERAZUMNA RASPRAVA O RAZUMNOM ROKU

SKUPŠTINA SRBIJE: NERAZUMNA RASPRAVA O RAZUMNOM ROKU

07/05/2015 Off By
nselaković

Nikola Selaković

U SRPSKIM SUDOVIMA IMAMO 713.521 NEREŠENIH PREDMETA STARIH OD 5 DO 10 GODINA, A 239.944 STARIJIH OD 10 GODINA. PA, KO JE TADA BIO MINISTAR PRAVDE I RUKOVODIO SRPSKIM PRAVOSUĐEM? KO JE KRIV ZA TOLIKI BROJ NEREŠENIH PREDMETA? OVO JE TRAGIKOMIČNO. NEMOJTE DA DRŽITE LEKCIJE NAMA KOJI SMO NASLEDILI MILION PREDMETA STARIJIH OD 5 GODINA, REKAO JE MINISTAR NIKOLA SELAKOVIĆ
Ranka Čičak

POSLANICI Skupštine Srbije pretresli su danas u pojedinostima Predlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Većina od 33 podnosilaca amandmana odbijeni su, uglavnom zato što su iz opozicije. Međutim, oniu svojim obrazloženjima amandmana nisu ostali uskraćeni u napadima na vlast. Poznate revolucionare, Vladimira Pavićevića i Zorana Živkovića nadmašio je danas Janko Veselinović. Javno se začudio što ministar pravosuđa, Nikola Selaković upoređuje naše zakonodavstvo s nemačkim i austrijskim:
– Austrijski i nemački zakoni iz ove oblasti bave se incidentnim situacijama. U tim zemljama suđenje u razumnom roku je pravilo, a ne izuzetak. Kod nas je suđenje mimo razumnog roka pravilo a ne izuzetak. Vi ste, ministre, za ove 3 godine imali dovojno mogućnosti da nas približite uređenim pravnim sistemima. Ali niste. Zakon koji sada donosite je dokaz nesposobnosti srpskog pravosuđa. Za to ste delimično krivi i vi, zbog blokiranja pravosuđa štrajkom advokata. Zbog toga ovaj zakon neće ukloniti neefikasnost pravosuđa, samo će biti teret za državne finansije. Vi ministre trebalo je da sprečite ono što se dešava ovih dana – da jedan ministar ne primi poziv za sud, zato što Vladi nije poznata njegova adresa. To je komično.
Ministar Nikola Selaković bio je egzaktan i upotrebio podatke:
– Ja sam miistar tri godine. U srpskim sudovima imamo 713.521 nerešenih predmeta starih od 5 do 10 godina, a 239.944 starijih od 10 godina. Pa, ko je tada bio ministar pravde i rukovodio srpskim pravosuđem? Ko je kriv za toliki broj nerešenih predmeta? Ovo je tragikomično. Nemojte da držite lekcije nama koji smo nasledili milion predmeta starijih od 5 godina
Ministru je priskočio u pomoć poslanik i advokat Dragan Nikolić, koji je molio da se ne zloupotrebljava štrajk advokata, jer on nije bio usmeren na ministra, već na zahteve koji su im ostvareni:
– Nisu advokati štrajkovali da bi opoziciji i gospodinu Veselinoviću dali neku podršku. Ja mislim da je njima najtužniji dan bio onaj kada je napravljen kompromis između advokata i Ministarstva pravde. A nama je on bio najradosniji.
Poslanik Zoran Živković pokušao je vlast da napadne zbog napada na Milorada Šuvakova, pomoćnika ministra obrazovanja:
– Moram da kažem nešto što je vezano sa pravom, sa Vladom i sa stanjem u ovoj državi u kojoj raste brutalnost. Upravo su mi javili iz Urgentnog centra Srbije da su jutros ljudi maskirani kapuljačama prebili gospodina Milovana Šuvakova.To je jako loša poruka.
Ministar Selaković se složio da taj napad zaslužuje apsolutnu osudu čitave javnosti:
– Napadnut je čovek koji je krenuo na posao i to je za osudu, bez obzira da li on pripada vlasti ili opoziciji. Ovo nisu vremena i ovo nije država gde takve stvari smeju da se događaju i tolerišu. Ako se to dogodilo jednom visokom državnom službeniku, šta onda može da misli običan građanin? <


SRBIJA

nada lazićSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

LEKS SPECIJALIS ILI PROMENA USTAVA DA UGODIMO NEMCIMA U IME vojvođanskih paora danas je poslanica LSV,

 

marko65SEDNICA SKUPŠTINA SRBIJE: BUČNA RASPRAVA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

MARKO ĐURIŠIĆ : ZAKONOM O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU BILO JE PREDVIĐENO DA SE U ROKU OD 6 MESECI DONESU

 

 

IMG_20150506_122526PROSLAVLJENA 185 GODIŠNJICA GARDE VOJSKE SRBIJE

GARDA JE MENJALA IMENA – OD GVARDIJE, KNJAŽEVE GARDE, PA KRALJEVE GARDE, PREKO GARDIJSKE BRIGADE VRHOVNOG ŠTABA NOB

 

 

skupština55SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKONOM PROTIV SPOROSTI SUDOVA

BORISLAV STEFANOVIĆ PODNEO JE PREDLOG ZAKONA O SLOBODI OD STRAHA, ALI JE I TO ODBIJENO. UZALUD JE UBEĐIVAO

 

55đorđeSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

Ranka Čičak OHLADITI TERMIN ALBANSKI TERORIZAM POSLANIK Šaip Kamberi tražo je danas da se smanje tenzije među narodima