JOHANES HAN: ŠTO PRE OTVORITI POGLAVLJA

JOHANES HAN: ŠTO PRE OTVORITI POGLAVLJA

07/05/2015 Off By

Tan2014-11-20_11756434_0-620x350

HAN JE NA KONFERENCIJI SAVETA STRANIH INVESTITORA, KOJA SE DANAS ODRŽAVA U BEOGRADU, REKAO DA EVROPSKA UNIJA (EU) PODRŽAVA SVEOBUHVATNE EKONOMSKE MERE KOJE PREDUZIMA VLADA SRBIJE. SAVET STRANIH INVESTITORA OKUPLJA 130 INOSTRANIH PREDUZEĆA, KOJA SU U SRBIJI ULOŽILA VIŠE OD 22 MILIJARDE EVRA, A NJIHOV DOPRINOS BRUTO DRUŠTVENOM PROIZVODU SRBIJE IZNOSI 18 ODSTO
Ranka Čičak

– Došao sam u Beograd da razgovaram sa Vladom Srbije i da vidimo šta možemo da uradimo da bismo otvorili pregovaračka poglavlja, rekao je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i izrazio nadu da bi to moglo da bude ove godine.
Han je na konferenciji Saveta stranih investitora, koja se danas održava u Beogradu, rekao da Evropska unija (EU) podržava sveobuhvatne ekonomske mere koje preduzima Vlada Srbije. Savet stranih investitora okuplja 130 inostranih preduzeća, koja su u Srbiji uložila više od 22 milijarde evra, a njihov doprinos bruto društvenom proizvodu Srbije iznosi 18 odsto, ukazao je Han.
Premijeru Vučiću, ja znam da je vaša vlada snažno posvećena vraćanju srpske privrede na pravi kolosek. Danas želim da naglasim da Evropska komisija i EU podržavaju vaše napore, rekao je Han. Unija pozdravlja sveobuhvatni program ekonomskih reformi Srbije, koje su već dale ohrabrujuće rezultate, rekao je Han i naglasio da je makroekonomska stabilnost ostvarena i podržana je dogovorom koji je postignut sa Međunarodnim monetarnim fondom.


 

BORIM SE ZA JUN

 

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja najkasnije u septembru, ali će se boriti da to bude već u junu, napominjući da se sve tiče razgovora sa Prištinom, odnosno pitanja Zajednice srpskih opština, energetike i telekomunikacija.
– Očekivao sam bolji odnos prema Srbiji, rekao je Vučić i naglasio da želi da mu se u lice kaže da je uslov da se da 100 odsto Gazivoda, a ne da se kao izgovori koristi da nije primenjen Briselski sporazum. Srbija preduzima najteže mere u ekonomiji i svi to priznaju, ona je stub stabilnosti za ceo region. Ima ekonomsku i političku stabilnost, uprkos teškoćama koje smo nasledili, nikoga ne izaziva u regionu, a nisam siguran da je dobila poštovanje koje smatram da je zaslužila, rekao je Vučić.
– Put u Evropsku uniju (EU) jedini je ozbiljan put i strateški za našu zemlju, ocenio je Vučić i napomenuo da je sve ipak pitanje dijaloga sa Prištinom. Večeras ću govoriti šta smo uradili. Sem Zajednice srpskih opština, što Albanci i međunarodni posrednici nisu želeli da stave na sto, šta je to što nismo uradili iz Briselskog sporazuma, upitao je Vučić. Ne dam 100 odsto Gazovoda, pa slobodno me smenite i nađite drugog premijera, rekao je Vučić i dodao: “Možda sam glup, ali toliko glup nisam”. Vučić je rekao da je nudio Gazovode po prinicpu 50-50, zajednički menadžment, ali je to odbijeno. Svakom kažem šta mislim i ježim se od toga kada kažu da nije primenjen Briselski sporazum. Ostalo je još šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma, a koje se tiču Zajednice srpskih opština, objasnio je Vučić. Vučić je rekao da je Srbija uradila najteži zadatak, a to je bio dogovor o pravosuđu, što je teže od Briselskog sporazuma. Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o telekomunikacijama i kada se bilo nadomak dogovora o licenci za srpskog operatera to nije dozvoljeno. To je razlog, otvoreno, ali hoću da mi samo neko u lice kaže, poručio je Vučić.<


– Budžetska konsolidacija mora biti ojačana sprovođenjem preko potrebne reforme javne uprave, rekao je Han. Naša preporuka je da se investicije usmere na energetsku i saobraćajnu mrežu i podrže program o međusobnoj povezanosti koji promovišu zemlje Zapadnog Balkana i EU. Pre samo dve nedelje, predsednici vlada zemalja regiona su postigli sporazum o izgradnji centralne regionalne mreže do 2030.godine, koja će povezati sve glavne gradove i ključne privredne centre, podosetio je Han. Znam da ste vi, Vučiću, u potpunosti svesni ove situacije i da je upravo zbog toga vaša vlada angažovana na sprovođenju ambicioznog programa restrukturiranja i privatizacije više od 500 preduzeća u državnom vlasništvu.
– Okončanje tog procesa jedan je od ključnih prioriteta koji će biti istaknuti na sastanku Saveta za ekonomska i finansijska pitanja naredne nedelje, rekao je Han. Predsednik Saveta stranih investitora Uve Fredhajm zatražio je, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.
– Srbija je spremna za to, rekao je Fredhajm na konferenciji Saveta stranih investitora “Rijaliti ček”, koja se održava u Beogradu. Fredhajm je rekao da je Savet zadovoljan jer je ostvaren napredak u oblastima koje oni prate, što je rezultat rada Vlade Srbije i premijera. On je kao prioritetne oblasti najavio izmene zakona o deviznom poslovanju, zakon o konverziji, zakon o zaštiti ličnih podataka, regulisanje lizinga radnika i bolje sporovođenje propisa. Vučić je rekao da je cilj Vlade Srbije da se napravi najbolji poslovni ambijent i da će nastaviti sprovođenje programa dogovorenog sa MMF. Prma njegovim rečima, budžetski deficit u prva četiri meseca iznosi 19,3 milijardi dinara, i ako je aranžmanom sa Fondom bio predviđen manjak u državnoj kasi od 72,5 milijardi. Naš deficit je 4,75 odsto bruto domaćeg proizvoda(BDP), a mislim da možemo i niže od 3,75 odsto ove godine, odnosno u najgorem slučaju četiri odsto, smatra Vučić.
On je napomenuo da će u ponedeljak MMF korigovati cenu rasta sa minus jedan ili minus 0,5 odsto na nulu, ali da on veruje da bi ove godine Srbija mogla da dostigne i pozitivnu stopu rasta od 0,2 ili 0,5 odsto. Milim da bi bilo pravo malo čudo da iz recesije izađemo u trenuktu dok sprovodimo mere fiskalne konsolidacije. Očekujem značajan rad 2016. godine, smanjenje deficita na nivo Mastrihta i dovođenje Srbije u red normalnih, pristojnih zemalja, rekao je Vučić.
Obraćajući se učesnicima konferencije Saveta stranih investitora, Vučić je istakao da je u ovom trenutku najveći problem privatizacija i dodao da neće biti produženja roka za preduzeća u restruktuiranju, kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca. On je ukazao da se za 16 najvećih preduzeća traže rešenja, za koje će Vlada Srbije doneti uredbe.
– Pokušaćemo da spasemo najveće kompanije, koje zapošljavaju od 15.000 do 20.000 radnika. To bi trebalo uraditi u roku od godinu dana, a pokušaćemo i brže, dodao je Vučić. Među tim kompanija su tri iz hemijskog kompleksa, FAP i Prva Petoletka, rekao je on. Vučić je kazao da Srbija prihvata neke od sugestija Saveta stranih investitora, a o nekima mora dodatno razgovarati, a ocenio je da Srbija ima moderniji zakon o radu od nekih država članica EU. Zahvaljujem se ljudima iz Saveta stranih investitora koji su uvek dobro razumeli napore, trud, težinu i odgovornost onoga što smo radili u proteklih 12 meseci, zaključio je Vučić. <


 

VUČIĆ O SVAĐI GAŠIĆA I JANKOVIĆA: NIŠTA SE NIJE DESILO U VBA

– OSTAVIĆEMO ga da radi, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić o Zaštitniku građana Saši Jankoviću, ukazujući da, što ga više ima svakog dana, to bolje i više govori o njemu. Što se mene tiče neću više da govorim o tome, rekao je Vučić novinarima posle učešća na konferenciji Saveta stranih investitora.
Upitan da li zna šta se dogodilo u sredu u prostorijama Vojnobezbednosne agencije, Vučić je rekao: “Znam šta se desilo, ništa se nije desilo”. “Ovaj je njemu spomenuo Gojkovića, ovaj njemu papiri”, rekao je Vučić o sukobu ministra odbrane Bratislava Gašića i Zaštitnika građana Jankovića. To nije odnos institucija, ali to ne govori samo o jednoj strani, zaključio je Vučić. <


SVET – EU

DAVENPORTMINISTAR STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA AMBASADOROM EU DAVENPORTOM

  TOKOM RAZGOVORA PREDSTAVLJENE SU AKTIVNOSTI PO PREGOVARAČKOJ GRUPI U POSLEDNJA TRI MESECA I UKAZANO JE DA JE

20110423 The Economist_LargeEKONOMIST: “GDE GOD JE RAT TU SU I BALKANCI”

LIST NAVODI DA SU BROJKE MALE, ALI JE UTICAJ BALKANACA RELATIVNO VELIKI NA STRANIM BOJIŠTIMA.-“PRAVOSLAVNI SRBI SU SE

NOVI-PAZAR-DOBRA-FOTKA-2NOVI PAZAR: TRIBINA “SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI – UPOZNAJMO EVROPSKU UNIJU”

UZ PODRŠKU EU INFO CENTRA, U NOVOPAZARSKOJ BIBLIOTECI JE U MARTU OTVOREN DEO POSVEĆEN KOJI SADRŽI PUBLIKACIJE O