Сарадња Србије и Шпаније у области трговине и туризма

Сарадња Србије и Шпаније у области трговине и туризма

20/05/2021 Off By BERB

Фото: Јелена Вучетић

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић састала се са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Рејес Марото Иљером, на маргинама Међународног сајма туризма – ФИТУР у Мадриду.

 

Том приликом министарка Матић је поздравила напоре које је Шпанија уложила у успешну организацију сајма, чиме је дала снажан подстицај оживљавању европског и међународног туризма.

Она је нагласила је да су односи Србије и Шпаније одлични и констатовала да постоји простор за даље унапређење сарадње у области трговине и туризма.

Матић је указала на изузетне резултате које је Србија остварила у имунизацији становништва и упознала шпанску колегиницу са механизмима признавања дигиталних сертификата о вакцинацији против ковид-19 које наша земља има са Грчком и Мађарском, као и са неким државама изван Европе, изразивши  очекивање да ће се ускоро створити могућност и за закључивање билатералног споразума са Шпанијом који би требало да регулише ову материју.

Министарка Марото Иљера је истакла да је опоравак мобилности од суштинске важности за европски туризам, указавши на значај који фондови из програма опоравка „ЕУ нове генерације“ имају за ревитализацију туристичког сектора, као и на мере које шпанска влада спроводи у складу са националним Планом опоравка, трансформације и отпорности.

Иљера је потврдила жељу и спремност Шпаније за даље унапређење сарадње са Србијом у областима од узајамног интереса и са задовољством је прихватила позив да посети нашу земљу и настави разговор са министарком Матић о конкретној сарадњи у области трговине и туризма.