Гасни интерконектор Србија-Бугарска за већу енергетску безбедност земље

Гасни интерконектор Србија-Бугарска за већу енергетску безбедност земље

20/05/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас потписивању Уговора о зајму Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за пројекат изградње гасне интерконекције Србија-Бугарска и том приликом изјавила да то за Србију значи реалну реализацију овог пројекта који је вредан 160 милиона евра, у дужини од укупно 170 км кроз обе државе.

 

 

„Хвала Европској унији и ЕИБ-у на подршци и одличној сарадњи у свему што радимо. За нас гасна интерконекција између Србије и Бугарске значи гасну стабилност коју ћемо као земља имати, и да поред диверзификације рута размишљамо и о диверзификацији снабдевача у гасном сектору. У 2021. години донећемо важне одлуке по питању енергетске транзиције, да се више окрећемо ка чистим изворима енергије, да градимо гасне и електране из обновљивих извора. Изградња овог гасовода значајно ће повећати енергетску безбедност не само Србије, већ и региона“, поручила је она.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је ово један од шест приоритетних пројеката које је ЕУ дефинисала када је реч о енергетском повезивању централне и југоисточне Европе.

„Овај гасни интерконектор грађанима Србије ће обезбедити не само сигурно снабдевање гасом у довољним количинама, јер се наша привреда све више развија, већ ћемо на овај начин диверзификовати и руте, чиме обезбеђујемо и додатну врсту независности. Овај пројекат је део великог инвестиционог плана Србија 2020-2025, важан је и за екологију јер је природни гас бољи извор енергије од котларница и мазута и као грађевински пројекат допринеће расту наше економије и БДП-а“, рекао је Мали.

„Ово је велики корак напред ка реализацији високоприоритетног пројекта који има неколико далекосежних циљева. Прво, повећана диверзификација и сигурност снабдевања енергијом у Србији. Друго, јачање регионалне сарадње како би се допринело добро уравнотеженом друштвено-економском развоју. И треће, тежња ка енергетској транзицији и здравијем окружењу. Поздрављам овај пројекат и као кључни део шире стратегије Србије за довршење текуће либерализације гасног сектора, важну посвећеност даљем напредовању Србије у преговорима о приступању са ЕУ“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

„Европска инвестициона банка подржава енергетску транзицију у Србији и широм света. Као део политике кредитирања ЕИБ-а за енергетику договорене 2019. године, обавезали смо се да ћемо подржати неколико одабраних гасних пројеката који су већ у фази процене, пре него што пређемо на позајмљивање, само из обновљивих извора од краја 2021. Због тога је ЕИБ са задовољством обезбедио 25 милиона евра за подршку изградње српске стране овог интерконектора, приоритетног пројекта за Европску унију, и иницијативу за повезивање гаса за централну и југоисточну Европу, која доприноси снажној, просперитетној и Србији у развоју, што је заједнички циљ. Овом инвестицијом потврђујемо значај подршке енергетској транзицији у Србији и целом региону“, рекла је Лилиана Павлова, потпредседница Европске инвестиционе банке.