У борби против Ковид 19 нико није и не сме бити заборављен

У борби против Ковид 19 нико није и не сме бити заборављен

20/05/2021 Off By BERB

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Стеван Глигорин поручио је на данашњој Регионалној конференцији „Заборављене заједнице: Роми и Ромкиње током пандемије Ковид 19“, да нас је ова ситуација научила да је људски живот светиња и да је вaжно да чувамо једни друге.

 

 

Он је истакао да је Србија постигла добре резултате у борби против Ковид 19, а посебно на пољу имунизације становништва. Министарство државне управе и локалне самоуправе дало је свој допринос овој борби увођењем савремених, дигиталних процедура, а пре свега једноставним начином пријављивања за имунизацију, водећи рачуна да у том процесу не ускрати права и оним грађанима који живе у подстандардним насељима. Сагледавајући све аспекте и специфичности живота ромске популације, Министарство је у сарадњи са другим државним органима, цивилним друштвом и што је најважније локалним самоуправама и ромским медијаторима и координаторима покренуло акције на терену, у самим ромским насељима, омогућавајући да ова категорија становништва буде информисана о Ковид 19, да се пријави и имунизује, навео је Глигорин.

„Министарство је одлучно кренуло у акцију, имајући у виду да ниједна категорија становништва не сме бити заборављена у процесу борбе против Ковид 19. Нико не сме бити  заборављен, па ни ромска заједница, јер здравље сваког од нас значи здравље Србије“, поручио је Глигорин.

Он је додао да Министарство ради на инцијативи која има за циљ да омогући дугорочну подршку становницима подстандардних насеља у Србији, како по питању очувања здравља, тако и у погледу побољшања њиховог социо-економског статуса.

Регионална конференција „Заборављене заједнице: Роми и Ромкиње током пандемије Ковид 19“ одржава се у организацији CARE International Balkans и у сарадњи са женским ромским мрежама из Србије, БиХ и Црне Горе.