Отворена прва изложба – Дечја филателија

Отворена прва изложба – Дечја филателија

12/05/2021 Off By BERB

Фото: Пошта/Вук Бранковић

 

Изложба се приређује поводом манифестације Музеји за 10, чиме се Пошта Србије и Удружење Адлигат, придружују обележавању Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја.

 

 

Пошта Србије и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, данас су у ПТТ музеју по први пут представили јавности оригиналну изложбу посвећену најмлађима „Дечја филателија”. Вредна збирка прикупљана три деценије приказује више од 600 поштанских марака и 200 блокова из целог света, са необичним, шармантним, поучним, и на друге начине несвакидашњим приказима сцена и јунака из
живота, маште и цртаних филмова, занимљивих посебно деци, али и одраслима.

Изложбу је отворио Зоран Ђорђевић, вршилац дужности директора Поште Србије.

„Пошта Србије посебно ће се ангажовати да филателију приближи најмлађима и да их мотивише на стицање разноврсних знања кроз бављење филателијом, као и да код њих развија свест о уметничкој вредности минијатура какве су поштанске марке. Вредност филателије једне земље је и у томе да као симбол времена и државе, остаје и за сва будућа поколења”, рекао је директор Ђорђевић. Додао је и да Пошта Србије, у сарадњи са Удружењем Адлигат, отпочиње ширу кампању и планира бројне активности на промоцији филателије код најмлађих.

„Да би се деци филателија приближила, спонтано су настале марке са темама и дизајном који их чине нарочито занимљивим најмлађима, пре свега са мотивима из бајки и цртаних филмова. Ове марке нису занимљиве само деци – оне су често врхунска уметничка дела, често чак лепша и интересантнија од уобичајене филателије, већини људи, радозналаца, па и филателиста. У Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат налази се највећа збирка ових марака, а на изложби у ПТТ музеју приказујемо најважнији део ове збирке”, каже Виктор Лазић, директор ПТТ музеја и оснивач Удружења Адлигат.

Изложба Дечја филателија у ПТТ музеју (Мајке Јевросиме 13), отворена је за јавност до 12. јуна, а током трајања манифестације Музеји за 10, у периоду до 18. маја – радним данима и у недељу 16. маја – од 10 до 18 часова, уз стручно вођење кроз изложбу и сталну поставку у 17 часова.

Поводом Европске ноћи музеја, у суботу 15. маја изложба се може посетити од 10 до 22 часа, са стручним вођењем у 17, 19 и 21 час, а у подне биће организована радионица за децу Поштански сатић. Улаз је слободан.