Revakcinacija „Sputnjikom V“ i do 90 dana nakon prve doze

Revakcinacija „Sputnjikom V“ i do 90 dana nakon prve doze

27/04/2021 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Nenad Popović izjavio je danas da najnovija istraživanja Instituta „Gamaleja“ potvrđuju da druga doza vakcine „Sputnjik V“ može da bude data i do 90 dana posle prijema prve doze.

Popović je rekao da mu je ovu informaciju prošle nedelje preneo direktor ruskog Instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, a da je ona danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije Sergejem Glagoljevim.

On je naglasio da je ovo dobra vest za čitav svet jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva.

Ministar je rekao da je reč o važnom saznanju u odnosu na dosadašnju praksu prema kojoj se druga doza davala posle 21 dana, objasnivši da je dokazano da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na jačinu imunog odgovora.

Prema njegovim rečima, u nekim slučajevima to čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na koronavirus.

Tokom sastanka Popovića i Glagoljeva razmatrano je i uspostavljanje proizvodnje vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji, pri čemu su sagovornici istakli da sa optimizmom gledaju na saradnju Srbije i Rusije u proizvodnji vakcina.

Zahvalni smo ruskim prijateljima koji sa nama dele znanje i tehnologije u proizvodnji vakcina protiv koronavirusa. Oslanjajući se na Rusiju, Srbija ima šansu da ponovo postane relevantna sila u proizvodnji vakcina u Evropi, poručio je ministar.

Prve doze vakcine „Sputnjik V“ trebalo bi da budu proizvedene na Institutu „Torlak“ u Beogradu do kraja maja ove godine.