Uhapšen bivši predsednik Opštine Brus i još pet osoba zbog korupcije

Uhapšen bivši predsednik Opštine Brus i još pet osoba zbog korupcije

27/04/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u nastavku akcije borbe protiv korupcije uhapšeno šest osoba, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su M. J. (1962), M. A. (1987), A. S. (1973), G. R. (1965), M. I. (1965) i D. K. (1979), dok će krivične prijave biti podnete protiv 47-godišnje i 44-godišnje žene.

Sumnja se da je bivši predsednik Opštine Brus M. J., tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu, izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih na postojeću infrastrukturnu mrežu u Nacionalnom parku „Kopaonik“, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Bivše odgovorno lice u Opštini Brus M. A. sumnjiči se da je pomogao M. J. u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod G. R. i 47-godišnje žene, komunalnih inspektora, da ne izvrše inspecijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji tog nacionalnog parka.

Sumnja se da su ovim radnjama G. R. i 47-godišnja žena izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. A. tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Takođe, M. J. i bivše odgovorno lice Opštine Brus A. S. su, kako se sumnja, u korist 44-godišnje žene, investitora, prosledili zahtev za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem.

U tom dokumentu je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta 44-godišnja žena poslala opštini Brus 2014. godine, a prijava je podneta tokom 2018. godine.

Na ovaj način M. J. i A. S. su, kako se sumnja, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Zaposlena u Opštini Brus M. I. uhapšena je zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave i to tako što je u ove isprave unela podatke neistinite sadržine.

M. J. se, takođe, tereti i da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem tako što je svojoj sekretarici D. K. rekao da u zapisnik sednice Opštinskog veća naknadno unese neistinite podatke, nakon što je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor prekoračio površinu objekta.

D. K. je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Protiv 47-godišnje žene biće podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv 44-godišnje žene krivična prijava biti podneta za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičenima M. J., M. A., A. S., G. R., M. I. i D. K. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.