Očuvanje hotelske industrije kroz program subvencija

Očuvanje hotelske industrije kroz program subvencija

27/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će realizacijom programa subvencija biti značajno podržan turistički sektor, s obzirom na posledice aktuelne pandemije.

Matić je potvrdila da će danas biti isplaćena bespovratna pomoć za ukupno 294 hotela u iznosu od 1.219.143.166,29 dinara, na osnovu Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovane epidemijom bolesti SOVID-19 izazvane virusom SARS-KoV-2, koji je Vlada usvojila 11. februara.

Ona je objasnila da su ciljevi ovog programa očuvanje hotelske industrije, ali i drugih privrednih grana povezanih sa turizmom i očuvanje zaposlenosti u hotelijerstvu.

Takođe, kako je dodala, cilj je i obezbeđenje uslova za oporavak i planiranje turističke industrije za sledeću turističku sezonu kao pokretačkog mehanizma i za razvoj drugih, povezanih privrednih grana.

Sredstva se dodeljuju u iznosu od po 350 evra po individualnom ležaju i po 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu NBS na dan isplate, i uplaćuju se na posebne namenske dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor.