Prijava građana za pomoć od 60 evra od 28. aprila

Prijava građana za pomoć od 60 evra od 28. aprila

26/04/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će 28. aprila početi prijava punoletnih građana za pomoć od dva puta po 30 evra putem portala Uprave za trezor, dok će telefonska prijava početi 5. maja i trajaće do 15. maja.

Mali je, gostujući na Televiziji Hepi, objasnio da će proces prijavljivanja biti organizovan kao i prošle godine, kada je pomoć države od 100 evra dobilo približno 6,2 miliona građana Srbije.

Prema njegovim rečima, za ovu vrstu pomoći ne treba da se prijavljuju penzioneri, korisnici socijalne pomoći niti lica koja su na izdržavanju zatvorske kazne.

On je objasnio da će pomoć prvo biti isplaćena penzionerima, i to 6. maja, dok će korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni pomoć dobiti 7. maja.

Ministar je ukazao na to da će 10. maja biti uplaćeno i drugih 50 odsto minimalne zarade, što je deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima.

Isplata pomoći za ostale građane, kako je naglasio, počeće 12. maja, a očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja.

Mali je napomenuo da u trećoj i četvrtoj nedelji maja građani na Kosovu i Metohiji mogu očekivati pomoć države od 100 evra, kao i da će 200 evra biti uplaćeno za one koji tamo žive, a nezaposleni su.

Ministar je precizirao da će svi nezaposleni u Srbiji koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiti pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

On je istakao da će sutra početi isplata pomoći za gradske hotele, i to za 294, koliko ih se ukupno prijavilo, i dodao da ove nedelje počinje uplata 600 evra po autobusu za sve auto-prevoznike koji su se prijavili.

Mali je podsetio na to da je ukupna vrednost trećeg paketa pomoći 257 milijardi dinara, preciziravši da je više od milion i 130 hiljada radnika zaposlenih u mikro, malim, srednjim, velikim preduzećima i kod preduzetnika u aprilu već dobilo 50 odsto minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, država je četiri godine zaredom imala suficit u budžetu, jer se vodilo računa o svakom dinaru i napravljena je rezerva za krizne situacije.

On je naglasio da smo prošle godine imali jedan od najmanjih padova BDP-a, stopu nezaposlenosti nižu nego 2019. godine i javni dug u potpunosti pod kontrolom i na nivou ispod 60 odsto BDP-a.

Mali je predočio da je, uprkos krizi, država uspela da dovede velike investitore u Srbiju, navodeći primer japanskih kompanija „Nidek“ i „Tojo tajers“.

On je ocenio da je Srbija pokazala da je ozbiljan partner i odgovorna država, koja ispunjava svoje obaveze i gradi odgovornu politiku i kroz nikad veća kapitalna ulaganja.

Prema njegovim rečima, najvažniji deo rebalansa budžeta za 2021. godinu jeste i činjenica da imamo više nego ikad novca za kapitalne investicije, za koje je predviđeno 430 milijardi na nivou opšte države.

Ministar je ukazao na to da će do kraja godine početi izgradnja metroa u Beogradu, što je jedan od najvažnijih projekata, napomenuvši da će na današnjem sastanku Radne grupe za realizaciju tog projekta biti potvrđen Nacrt zakona o metrou, koji će se naći na sednici Vlade u četvrtak, 29. aprila.

Mali je naglasio da je po pitanju ekonomije ključan drugi kvartal i da je cilj da imamo rast od više od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ako to uspemo, bićemo na stopi rasta od šest odsto ove godine, što će biti jedna od najvećih stopa u Evropi. Tako ćemo se vratiti na one stope rasta iz 2019. godine, objasnio je on i zaključio da je država kroz jedinstvo, odgovornost i solidarnost pokazala da je tu kada je potrebno.