Od sutra vakcinacija bez zakazivanja i za “Sinofarm”

Od sutra vakcinacija bez zakazivanja i za “Sinofarm”

26/04/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/ Foto: rts.rs

 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je da će od sutra na svim vakcinalnim punktovima širom Srbije biti omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja i vakcinom “Sinofarm”.

Jovanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakao da je prošle nedelje počela vakcinacija bez zakazivanja “Fajzerovom” i “Sputnjik V” vakcinom, navodeći da je više desetina hiljada građana iskoristilo tu mogućnost.

U toku dana stiže 500.000 doza kineskih vakcina, tako da ćemo sutra odmah pozvati na vakcinaciju građane koji su zakazali preko portala eUprave, ali i slobodno pustiti vakcinaciju i tim cepivom bez zakazivanja, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, do sada je u Srbiji dato 3.255.000 vakcina, od toga 1.945.000 prve doze, a približno 1.310.000 druge doze.

Jovanović je naveo da je pored beogradskih opština, koje su na vrhu tabele po broju vakcinisanih, više od 35 odsto punoletnih građana vakcinisano u Nišu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Priboju, Novom Sadu, Kladovu, Kikindi, Malom Zvorniku, Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Požarevcu i Knjaževcu.

Najmanje vakcinisanih, ispod 20 odsto, imaju Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Rača, Bujanovac, Ljig, Žitorađa, Boljevac, Vladimirci, Ražanj, Doljevac, Varvarin, Merošina, Krupanj, Sjenica i Osečina, precizirao je on.

Takođe, kako je dodao, do sada je u Srbiji približno 39.000 stranaca primilo vakcinu, a oni mogu da se prijave preko portala eUprave, čak iako nemaju prijavljeno boravište u Srbiji, ali su prioritet u ovom trenutku naši državljani.

Kada budemo završili vakcinaciju naših građana, ako bude dovoljno vakcina, razmišljaćemo da pozovemo i strane državljane, zaključio je Jovanović.