Planirano da se do kraja aprila vakciniše više od 37 odsto stanovništva

Planirano da se do kraja aprila vakciniše više od 37 odsto stanovništva

26/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo prisustvovale su danas dočeku aviona sa novim kontingentom od pola miliona doza vakcina kineskog proizvođača „Sinofarm“.

Brnabić je tom prilikom istakla da će danas pristigle kineske vakcine pomoći Srbiji da ubrza proces masovne imunizacije i omogućiti da se do kraja aprila vakciniše više od 37 odsto stanovništva.

Ona je navela da je sa današnjim kontingentom našoj zemlji isporučeno tri miliona doza kineskog cepiva, čime je omogućena masovna imunizacija u našoj zemlji, a da je ukupno do sada isporučeno više od 4,5 miliona doza svih vakcina.

Premijerka je ukazala na to da je do danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo približno 1.950.000 ljudi, što je 34 odsto punoletnih građana.

Brnabić je naglasila da je Beograd najuspešniji u masovnoj imunizaciji, pri čemu je u Starom gradu prvom dozom vakcinisan 61 odsto, na Savskom vencu 60 odsto, a na Vračaru 59 odsto punoletnih građana.

Moramo da ubrzamo vakcinaciju i u drugim delovima Srbije kako bismo kraj juna dočekali potpuno bezbedni, naglasila je ona i apelovala na građane koji se nisu vakcinisali da ne veruju lažnim vestima i antivakserskim kampanjama, koje se, kako je navela, posebno šire na društvenim mrežama.

Vakcina je jedino što nam omogućava da pobedimo koronavirus i konačno zaustavimo epidemiju, poručila je predsednica Vlade.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li radimo studiju vezanu za treću dozu kineske vakcine, budući da ima ljudi kod kojih se ne razviju antitela posle druge doze, istakla da ne treba paušalno govoriti o tome kada i kako se antitela razvijaju, već da se čuje glas stručnih lica.

U Srbiji se, kako je objasnila, rade studije o eventualnoj trećoj dozi vakcine “Sinofarm”, ali se i detaljno prate i sve druge svetske studije o tome, pri čemu će se postupiti u skladu sa nalazima istraživanja i preporukama proizvođača.

Brnabić je istakla da je, po svim parametrima, “Sinofarm” vakcina odlična i da fantastično štiti od koronavirusa.

Imamo 1.950.000 vakcinisanih prvom dozom, od toga je najveći broj građana primio “Sinofarm” vakcinu, koje je bilo najviše. Ono što vidimo kao smirivanje situacije, smanjenje broja zaraženih, pre svega u Beogradu, jeste pre svega zahvaljujući kineskoj vakcini, ukazala je premijerka.

Srbija će, kako je ponovila, postupiti onako kako budu rekli i preporučili proizvođači, koji su i do sada to maestralno radili.

Ambadorka Kine je izrazila zadovoljstvo time da masovnoj vakcinaciji u Srbiji doprinose kineske vakcine, kojih je do sada isporučeno tri miliona doza.

Masovna vakcinacija u Srbiji daje rezulate, brojevi novozaraženih padaju, podvukla je ona i navela da je epidemija u Kini stavljena pod kontrolu, budući da je u toj zemlji dato više od 220 miliona doza vakcina.

Avion sa vakcinama protiv koronavirusa sleteo je na Aerodrom “Nikola Tesla”, a, sa današnjom isporukom, u Srbiju je iz Kine stiglo ukupno tri miliona doza.

Početkom aprila dopremljeno je 500.000 doza „Sinofarm“ vakcina, a ista količina našoj zemlji je isporučena i početkom marta.

Prvi kontingent od milion doza stigao je u našu zemlju 16. januara, a nakon toga u februaru još pola miliona.