Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera

Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera

23/04/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Hajkom Masom da je Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera i zemlja čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Brnabić je, ukazujući na činjenicu da je Nemačka među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima, navela da je ova zemlja i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

U našoj zemlji posluje približno 400 kompanija sa nemačkim kapitalom sa 67 hiljada zaposlenih, navela je premijerka i dodala da ohrabruje činjenica da se taj broj nije smanjio ni tokom aktuelne pandemijske situacije.

Nemačke kompanije donele su Srbiji podizanje standarda radne etike i postigle značajan uticaj na tržištu, zaključila je Brnabić.

Šef nemačke diplomatije istakao je da na bliskim odnosima naših zemalja treba graditi budućnost, kroz kontinuiranu podršku i jačanje privrednih veza.

U pogledu evropskih integracija, Nemačka podržava ideju proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, naveo je Mas i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji, pre svega u oblasti pravosuđa, rezultirati otvaranjem klastera u ovoj godini.

On je istakao da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu, i dodao da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Nemačke u ostvarivanju ovih ciljeva.

Brnabić je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put, kao i nastavak reformi i njihovu implementaciju, kako bi se unapredio život građana.

Pred Vladom su, kako je objasnila, važni zadaci i veliki izazovi, pre svega borba za zdravlje u jeku pandemije, koja ne može da uspori završetak reformi u oblasti pravosuđa, medijskih sloboda i važne reforme u oblasti vladavine prava.

Vlada Srbije spremna je da napravi krupne iskorake u ovim oblastima, uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a, uz najveći društveni konsenzus, istakla je predsednica Vlade.

Brnabić je ocenila da Nemačka ima veliku ulogu u širenju regionalne saradnje i da svojom ulogom u Berlinskom procesu umnogome utiče na prilike i evropski put regiona.

Govoreći o prilikama u regionu, nemački ministar spoljnih poslova istakao je da će Nemačka i dalje biti akter širenja stabilnosti i saradnje u regionu i izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog završetka radova na novoj zgradi Ambasade Nemačke u Srbiji, čije otvaranje, kako je ocenjeno, simbolizuje i odnose dveju zemalja.