U 2020. godini privredna društva bolje poslovala za 20,7 odsto

U 2020. godini privredna društva bolje poslovala za 20,7 odsto

23/04/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Direktor Agencije za privredne registre Republike Srbije Milan Lučić saopštio je danas da je ova institucija podnela 5.453 obaveštenja o pokretanju prinudne likvidacije privrednih društava, što je manje u poređenju sa prošlom godinom.

Lučić je konferenciji za novinare APR o finansijskim rezultatima poslovanja privrede u 2020. godini podsetio na to da je prošle godine poslato 5.779 obaveštenja o prinudnoj likvidaciji, i dodao da se i ubuduće očekuje broj sličan ovogodišnjem.

On je naveo da je u 2019. godini, kada je bilo 24.388 podnetih obaveštenja, očišćen najveći broj firmi koje su se nalazile u registru, a nisu funkcionisale niz godina.

APR će, kako je poručio, nastaviti po službenoj dužnosti da podnosi i prekršajne prijave protiv pravnih lica koja nisu ispunila zakonsku obavezu i upisala stvarne vlasnike u registar.

Prema njegovim rečima, broj privrednih društava koja su upisala stvarnog vlasnika u skladu je sa evropskim prosekom, dok upis od drugih pravnih lica koji su obveznici zakona nije u skladu sa tim prosekom.

Lučić je posebno naznačio udruženja građana i apelovao na njih da registruju stvarne vlasnike kako ne bi morali da plate kaznu, koja za pravna lica iznosi pola miliona dinara, a za odgovorna lica 50.000 dinara.

Direktor APR-a je izneo i podatak da je u prva tri meseca 2020. godine broj građevinskih dozvola približno 30 odsto veći u odnosu na isti period 2019. godine.

Registrator Registra finansijskih izveštaja u APR Ružica Stamenković saopštila je da su privredna društva u 2020. godini povećala broj zaposlenih za 43.592 radnika i ostvarila pozitivan neto rezultat od 433,5 milijardi dinara, što je za 20,7 odsto više od rezultata u 2019. godini.

Stamenković je navela da podaci te agencije pokazuju da je zabeležen rast bruto zarada u proseku za 9,5 odsto, dodavši da su rezultati postignuti uz blagovremenu pomoć države od 164,6 milijardi dinara, što je 1,4 posto poslovnih prihoda privrednih društava.

Prema njenoj oceni, na rezultate uticaj je imalo i blago povećanja poslovnih aktivnosti privrednih društava i značajnih ušteda u delu rashoda, koje su nastale pod uticajem pandemije.

Kako je navela, neto dobitak privrednih društava iznosi ukupno 711,6 milijardi i uvećan je za 10,7 posto u odnosu na 2019. godinu dok je neto gubitak 278,1 milijardu dinara i manji je za dva posto.

Stamenković je naglasila da je pozitivno poslovalo 62,2 hiljade privrednih društava, a gubitak zabeležilo 29,1 hiljada njih i dodala da su finansijske institucije u 2020. godini očuvale stabilnost i na nivou svake od grupa ostvarile pozitivne rezultate.

Ona je izdvojila osiguravajuća društva koja su ostvarila pozitivan rezultat u iznosu od 12,9 milijardi dinara, što je za 11,1 odsto bolji rezultat nego u 2019. godini.

Do takvog rasta došlo je zbog značajnog povećanja prihoda od premija osiguranja i reosiguranja, ocenila je Stamenković i dodala da su banke, pod uticajem mera NBS, ostvarile dobitak od 40 milijardi dinara, što je značajno smanjenje u odnosu na 2019. godinu– za 37,4 posto.

Neprofitne institucije, kojih je prošle godine bilo 46,4 hiljade, na ukupnom nivou ostvarile su pozitivan rezultat od dve milijarde dinara, rekla je ona i dodala da je to za dve trećine manje u odnosu na 2019. godinu.

Prema njenim rečima, jedino su udruženja, društva i savezi u oblasti sporta, kao grupa, poslovali sa gubitkom od 1,6 milijardi dinara.

Istovremeno, Stamenković je ukazala na to da su u 2020. godini pandemije sektori trgovine, prerađivačke industrije, snabdevanja električnom energijom i građevinarstvo imali značajno uvećane rezultate.

Registrator u APR je precizirala da je prošle godine poljoprivreda ušla u zonu pozitivnog poslovanja dok su u negativno poslovanje imali ugostiteljstvo i saobraćaj.

Ona je rekla da su svi pomenuti sektori, osim poljoprivrede i snabdevanja električnom energijom, povećali zaposlenost, pri čemu je najviše novozaposlenih u prerađivačkoj industriji, 17.015 radnika.

Stamenković je istakla da ovih šest sektora zapošljava 68 posto radnika cele privrede Srbije, uz napomenu da su procentualno vodeći u povećanju zaposlenosti sektori informisanja i komunikacija sa 23 posto povećanja u odnosu na 2019. godinu.

Godina pandemije je prilično destimulativno uticala na sektore poslovanja sa nekretninama, rudarstvo i umetnosti, zabave i rekreacije gde je poslovanje ostalo pozitivno, ali sa izuzetnim smanjenjem rezultata, pa je skoro na granici negativnog, predočila je ona.

Prema njenim rečima, poslovanje sa nekretninama u 2020. godini imalo je više od četiri petine manji rezultat nego u 2019. godini, rudarstvo za 93 odsto, a sektor umetnosti, zabave i rekreacije za 78,9 odsto.