Razgovor putem video linka sa predstavnicima Atlantskog saveta

Razgovor putem video linka sa predstavnicima Atlantskog saveta

22/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: predsednik.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima Atlantskog saveta (Atlantic Council) o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

 

Predsednik Vučić je naglasio  da se u nabavci vakcina Srbija nije ponašala geopolitički, već samo imajući u vidu spasavanje ljudskih života. On je rekao da ne veruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on deo, nešto ogromno istorijsko, iako je Srbija svojim naporima dobila više vakcina od ostalih.
Predsednik Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji i naveo da je Srbija po rastu druga u Evropi, te da MMF prognozira Srbiji rast od 5 odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između 6 i 6,5 odsto rasta BDP-a. On je dodao da su snaženju ekonomije Srbije doprinele i direktne strane investicije i podsetio da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu, što je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje.
“Ti dobri rezultati su postignuti reformama pokrenutim 2014. i 2015. godine”, objasnio je predsednik Vučić i dodao da je ponosan što je Srbija mogla da pomogne regionu.
Predsednik  Vučić izrazio je očekivanje da će EU u pristupnim pregovorima otvoriti klaster sa Srbijom u junu.
“Počeli smo da postižemo rezultate po brojnim pitanjima iz oblasti vladavine prava. Mislim da dobro napredujemo i u borbi protiv organizovanog kriminala. Naravno da postoje problemi sa kojima moramo da se suočimo. Moramo da investiramo ogromne napore u savladavanju svih tih problema. Spremni smo da saslušamo sve kritike. Ako smo sposobni da postižemo rezultate u ekonomiji i vakcinaciji, nemam sumnje da smo sposobni da poboljšamo i stanje ljudskih prava i demokratije”, zaključio je predsednik Vučić. On je istakao da je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da bi region Zapadnog Balkana mogao da bude motor razvoja cele Evrope ukoliko bi došlo do formiranja jedinstvenog tržišta u okviru inicijative “mini Šengen”.
Predsednik Vučić je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.
“Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU”, naveo je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera. On je naglasio da Srbija mora više da uloži u odnos sa SAD i poveća poverenje američke strane.
“Potrebne su nam SAD kao prijatelj Srbije jer možemo da uradimo nešto dobro. Možemo da napredujemo uz podršku SAD. To je preduslov za napredak ekonomije. Možda SAD nisu naš najbolji prijatelj, ali su prijatelj sa kojim imamo zajednički interes i zajedničku budućnost”, rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija želi da ima što više podrške. On je podsetio da postoji vojno tehnička saradnja, ali i saradnja na drugim poljima.
“Sve više raste i zanimanje američkih kompanija koje su spremne da ulažu”, zaključio je predsednik Vučić.
Govoreći o zelenoj agendi, predsednik Vučić je naveo  da to nije lako pitanje za region, kao ni Srbiju, iako su svi saglasni da je zelena transformacija neophodna.
„Sada više nisu glavna tema radna mesta i životni standard jer građani znaju da sve ide dobrim putem, već se govori o ekologiji. Zaštita životne sredine je bitna tema, kojoj ćemo se posvetiti, ali ne treba ići u krajnost“, poručio je predsednik Vučić i istakao da je ponosan na razvoj Srbije.