Законски предлог за фриленсере фер и правичан

Законски предлог за фриленсере фер и правичан

22/04/2021 Off By BERB

Извор/Фото: srbija.gov.rs, Fonet

 

Министар финансија Синиша Мали  у Влади Србије представио је данас посланицама законске предлоге који се тичу решења опорезивања пореских обвезника који остварују приходе по основу рада на које се плаћа порез самоопорезивањем,  такозваних фриленсера,  истичући да су предлози добри и да је испоштована правичност и прогресивност у опорезивању.

 

Реч је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана и Предлогу закона о допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Он је изразио задовољство што је са фриленсерима постигнут договор, прецизирајући да ће те две измене бити преточене у два амандмана која ће дати добре законе, прихватљиве за обе стране –  фриленсерима и Владу Србије.

„У последњих пар месеци имали смо велики број разговора са њима, јуче су били последњи где смо успели да усагласимо коначно решење и то је данас оно што је пред вама. Елементи тог договора су да се обавезе по основу пореза и доприноса се утврђују решењем Пореске управе које долази након усвајања овог закона. На годишњем нивоу опорезивању не подлежу приходи у висини до 384.000 динара. Нормирани трошкови по новом предлогу признају се у висини од 50 одсто оствареног прихода, не обрачунава се камата  до дана доношења решења Пореске управе. И порези и доприноси се плаћају у 120 једнаких месечних рата у току наредних десет година“, прецизирао је министар.

Како је рекао, узета је у обзир социјална категорија, односно статус оних фриленсере који месечно зарађују до 64.000 динара на годишњем нивоу, што је 768.000 динара (приближно 533 евра месечно). Они, прецизирао да по законском решењу они неће имати обавезу да плаћају порезе и доприносе које нису платили из претходног периода. За све остале обезбеђена је правичност и прогресивност опорезивања.

„Од 1. јануара 2022 . године који је такође рок, предложен амандманом у договору са фриленсерима, договорено је да ће они плаћати порезе и доприносе квартално уз признавање  нормираних трошкова у висини троструког неопорезивог износа зараде што је сада 54.900 динара“, рекао је министар.

Он је поручио онима који зарађују доста више да имају довољно времена до до 1. јануара 2022. године, када је законски рок у законском предлогу, своје пословање усагласе са постојећим законским нормама и да се региструју као предузетници, да оснују своје правно лице, свој ДОО или на био који  други начин регулишу свој статус.

„И коначно, оно што је важно отварамо разговоре за другачије дефинисање статуса фриленсера кроз нови закон о флексибилним облицима рада који тек треба да се направи. Видећемо како то треба да изгледа али  позив је упућен фриленсерима да учествују у тој групи“, истакао је.

Изразио је задовољство што је постигнут договор и нагласио да није пређена црвена линија, нити је на било који начин угрожен порески систем.

„Очували смо са друге стране, ту социјалну угрожену категорију и нашли решење за фриленсере на начин да они који су месечно зарађивали до 64.000 динара неће имати обавезу да прошле порезе и доприносе плате. Задовољан сам тим решењем и показали смо како кроз комуникацију и узајамно разумевање можемо да нађемо прихватљива решења за обе стране”, закључио је министар.