Здрава животна средина је питање свих нас

Здрава животна средина је питање свих нас

22/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је поводом Дана планете Земље да је животна средина питање свих нас и да само заједно можемо учинити да визија зелене Србије у времену испред нас постане стварност.

 

“Као што у здравственој кризи због вируса COVID-19 морамо бити заједно и јединствени да бисмо сачували здравље и животе, тако морамо сви заједно да радимо и на томе да чувамо и унапређујемо нашу животну средину, јер еколошка криза није ништа мањи глобални проблем од пандемије и тиче се свих нас”, рекла је Михајловићева.

Она је навела да ове године Србија дочекује Дан планете Земље са усвојеним новим законима из области рударства и енергетике, као и усвојеним Законом о климатским променама, који представљају први корак у енергетској транзицији и остварењу визије зелене Србије.

“Наша визија је зелена Србија, а пут до тог циља води преко зелене енергије, енергетске ефикасности и тога да се ниједан пројекат не реализује ако није у складу са свим прописима и највишим стандардима у области заштите животне средине. Почели смо рад и на националној стратегији за климу и енергетику, радиће се и нова стратегија развоја енергетике. Наш циљ је да Србија 2040. године буде земља која ће производити најмање 40 одсто електричне и топлотне енергије, а 50 одсто до 2050. године”, рекла је Михајловићева.

“Али није довољно само да мењамо законе и стратегије, морамо и да мењамо наш однос према животној средини и да видимо шта свако од нас може да уради да она буде боља и чистија. Позивам вас да заједно радимо на томе, да не заборавимо да је сваки дан у којем треба да бринемо о нашој планети, а пре свега о нашој земљи, да Србија буде зеленија, чистија и да учимо нашу децу да је важно да чувамо животну средину”, рекла је она.