Obeležen Međunarodni dan devojaka u IKT-u

Obeležen Međunarodni dan devojaka u IKT-u

22/04/2021 Off By BERB

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić poručila je danas da je veće uključivanje devojčica i devojaka u tehnološke oblasti neophodno za suzbijanje digitalnog rodnog jaza, ali i za ekonomski rast u digitalnoj budućnosti.

 

Matić je povodom Međunarodnog dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama, navela da je procenat devojaka koje upisuju IT studije u našoj zemlji porastao sa 25,7 odsto u 2016. godini na 29,3 odsto u 2020.

Ministarka je prilikom svečanog otvaranja Hak#tina, takmičenja u razvijanju tehnoloških rešenja za učenice osnovnih škola, koje se, povodom Dana devojaka u IKT-u, održava u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, istakla da naša zemlja beleži veće učešće devojaka u IKT obrazovanju u odnosu na evropski prosek.

Međutim, kako je navela, potrebno je da i dalje radimo na uklanjanju predrasuda prema kojima je to prevashodno muška oblast, i da podstičemo devojčice da razvijaju svoja interesovanja i talente u pravcu profesija koje su ne samo najtraženije, već i najplaćenije.

Matić je podsetila na to da resorno ministarstvo sprovodi više projekata u okviru Nacionalnog programa za osnaživanje žena i devojaka u IKT-u, kao i da se Dan devojaka u IKT-u obeležava upravo na inicijativu Srbije.

Pored institucionalne podrške važno je i uključivanje privrednog sektora, ukazala je ona i iskazala zahvalnost mentorkama iz tehnoloških kompanija koje su uzele učešća u Hak#tinu.

U takmičenju, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, asocijacije AFA, zajednice posvećene osnaživanju žena i devojaka na polju inovacija i tehnologije, uz podršku Telenor fondacije i kompanije “Huavei”, učestvuje 50 učenica uzrasta od 11 do 14 godina iz osnovnih škola širom Srbije.

Učenice uz pomoć mentorki iz kompanija IBM, Madheadgames, Fishing Booker, KPMG, Microsoft, Marketing and Employer Branding Consultant, NCR, Levi9, Telenor, SAGA, kreiraju tehnološka rešenja koja na interesantan i efikasan način promovišu znanje, a za najbolje timove obezbeđene su vredne nagrade.

Devojčicama su se ovom prilikom predstavile i Irena Stolić, studentkinja ETF-a i dobitnica nagrade “The most innovative Youth of the year” na Innovation Week-u 2019. godine, sa svojim izumom robota koji plete narukvice prijateljstva, i Anđela i Leonora Ristić, srednjoškolke iz Vranja, vicešampionke Međunarodnog takmičenja iz robotike u Kini.

Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama ustanovljen je 2010. godine pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), sa ciljem podsticanja većeg učešća devojčica i devojaka u tehnološkoj oblasti.

Ovaj dan obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu, a ove godine pod sloganom „Povezane devojke kreiraju svetliju budućnost“.