Godišnjica rođenja Nadežde Petrović u Uneskovom kalendaru

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović u Uneskovom kalendaru

21/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Izvršni savet Uneska danas usvojio preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama, među kojima je i obeležavanje 150-godišnjice rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili istakla je da je Srbija zahvalna na tome što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja naše slikarke i aktivistkinje kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine.

Osnova projekta proslave 150- godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira.

Takođe, fokus je na predstavljanju i valorizaciji umetničkog doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka.

Srbija je predložila obeležavanje 150-godišnjice rođenja Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske.