Nastavak uspešne saradnje sa Evropolom

Nastavak uspešne saradnje sa Evropolom

21/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa izvršnom direktorkom Kancelarije Evropola Katrin de Bol o nastavku saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Vulin je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Evropolom u razmeni informacija na strateškom i operativnom nivou, poručivši da je Srbija spremna da pruži pun doprinos razvoju strateških dokumenata ove specijalizovane agencije Evropske unije.

Ministar je naglasio da je direktna saradnja srpske policije i Evropola rezultirala uspešnim akcijama u borbi protiv organizovanog kriminala, koji predstavlja transnacionalni problem i zahteva saradnju i reagovanje, ne samo na nacionalnom, već na regionalnom i međunarodnom nivou.

Na sastanku je ocenjeno da bi Evropol mogao da pruži značajan doprinos jačanju kapaciteta srpske policije kroz zajedničke obuke usmerene ka oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, sa posebnim akcentom na korišćenje kriptovaluta u finansiranju kriminalnih aktivnosti.

De Bol je izrazila zahvalnost ministru unutrašnjih poslova Srbije na otvorenoj saradnji, pri čemu je rekla da očekuje da će Srbija pružiti pun doprinos u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.