Švedska ulaže još 600.000 evra za ekološke projekte u Srbiji

Švedska ulaže još 600.000 evra za ekološke projekte u Srbiji

21/04/2021 Off By BERB

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske Janom Lundinom Sporazum o produžetku Programa podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine (EISP 2) za još dve godine.

Na osnovu ovog sporazuma, Švedska će za ekološke projekte koji se realizuju kroz EISP 2 uložiti dodatnih 600.000 evra, odnosno ukupno približno 3,3 miliona evra.

Vujović je ocenila da je ovaj sporazum još jedan u nizu primera uspešne saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine, istakavši da dosadašnje aktivnosti, koje je podržala Švedska, najbolje ilustruju koliki značaj za Srbiju ima produžetak pomenutog projekta.

Ona je navela da je u Pančevu završena izgradnja deponije, na kojoj se bezbedno odlaže 50.000 tona otpada godišnje, a izgrađena je i transfer-stanica za pretovar komunalnog otpada sa reciklažnim dvorištem u Čačku, gde se bezbedno pretovara otpad i odvozi na sanitarnu deponiju Duboko.

Prema njenim rečima, kao pilot-projekat uvedena je i primarna separacija komunalnog otpada u Arilju, gde se približno 300 tona reciklabilnog otpada godišnje izdvaja i upućuje na reciklažu.

Ministarka je ukazala na to da Švedska zajedno sa EU, podržava i projekat primarne separacije otpada u četiri regiona – Srem-Mačva, Pančevo, Duboko i Pirot, gde takođe, uključujući i Suboticu, podržava uvođenje selekcije otpada u domaćinstvima i kompostiranje zelenog otpada na lokalu.

Vujović je izrazila zahvalnost Švedskoj, koja je jedan od glavnih partnera Srbije u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, ujedno ističući značaj podrške i kada je reč o jačanju svesti građana o ovoj važnoj temi.

Lundin je istakao da dve zemlje sarađuju u oblasti zaštite životne sredine i da Švedska podržava Srbiju u primeni visokih ekoloških standarda, učešću javnosti u reformi te oblasti i transparentnom planiranju investicija u životnu sredinu.

U okviru saradnje izrađen je Plan implementacije za Direktivu o deponijama koji prikazuje planove, resurse i neophodne investicije u sektoru otpada koje očekuju našu zemlju kako bi se dostigli ciljevi EU, a Srbija pripremila za otvaranje Poglavlja 27.

Urađena je i Studija izvodljivosti za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda grada Kragujevca, koja omogućava dalje finansiranje.

EISP 2 je startovao u februaru 2017. godine i nastavak je projekta EISP 1 koji je uspešno sproveden od 2011. do 2016. godine.