Podsticaj ženskom preduzetništvu u vrhu prioriteta

Podsticaj ženskom preduzetništvu u vrhu prioriteta

21/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković poručila je, tokom susreta sa predstavnicama Udruženja poslovnih žena Srbije, da je podsticaj ženskom preduzetništvu u vrhu prioriteta ministarstva na čijem je čelu.

Atanasković je tom prilikom istakla da Ministarstvo privrede od ove godine sprovodi program namenjen ženama i mladima, za koji je opredeljeno 100 miliona dinara.

Prema njenim rečima, u pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava iz budžeta do 35 odsto vrednosti ulaganja, odnosno 45 odsto u nerazvijenim opštinama, i kreditnih sredstava Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren i traje dok se sredstva iz programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine, navela je ministarka.

Žensko preduzetništvo je veliki i još nedovoljno iskorišćen resurs, rekla je ona i dodala da, pored programa za žene i mlade, resor kojim rukovodi opredeljuje sredstva i za početnike u poslovanju, razvojne projekte i program za nabavku opreme.

Predstavnice Udruženja poslovnih žena Srbije istakle su da to udruženje broji 300 članica, koje vode mala i mikro preduzeća i čine udeo od 30 odsto u ukupnom broju malih, srednjih i mikro preduzeća u našoj zemlji.

Predsednica Udruženja Sonja Popović Pantić objasnila je da su mnoge od tih žena proglašene za „Žene zmajeve“, dodavši da su podrška države i programi Ministarstva privrede izuzetno važni za sve žene koje žele da pokrenu svoj biznis.

Na sastanku je dogovorena saradnja na polju afirmacije ženskog preduzetništva, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.