Vujović: „Zelenim“ akcijama brinemo o životnoj sredini

Vujović: „Zelenim“ akcijama brinemo o životnoj sredini

21/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: ekologija.gov.rs

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je potpisivanju ugovora o saradnji između „Sber banke“, JP „Srbijašume“ i Nacionalnim parkom „Fruška gora“, na osnovu kojeg će u narednom periodu biti zasađeno više od 20.000 stabala na planinama Suvobor i Rudnik, u Beogradu i u parku „Fruška gora“.

 

 

Akcija je deo inicijative banke da posadi po jedno drvo za svaki i-mejl kojim klijent dobije elektronsko umesto obaveštenja na papiru. Ministarka Vujović je pohvalila ideju „Sber banke“ i poručila da je to dobar primer koji bi mogao da podstakne i druge društveno odgovorne kompanije da misle „zeleno“ i sprovode akcije koje za cilj imaju očuvanje životne sredine.

– Sadnja drveća je od izuzetnog značaja za kvalitet vazduha, a svako novozasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika. Kada je reč o novim zasadima, ministarstvo na čijem sam čelu je u ovoj godini već  sprovelo konkurs za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina, kroz koji smo dodelili 100 miliona dinara u 38 lokalnih samouprava. Soko Banju smo, primera radi, podržali sa 10,5 miliona dinara, a Vrnjačku Banju sa osam miliona dinara za nove zasade. Priboj, Čačak i Niš dobili su od države po oko 3,5 miliona dinara, a Kosjerić dva miliona. I brojni su primeri gradova i opština koje smo na ovaj način podržali, kako bi ozelenili parkove, igrališta za decu, školska dvorišta i druge javne površine – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine planira i nove konkurse, kako bi podržalo ekološki odgovorne lokalne samouprave.

– Briga o prirodi je ozbiljan posao i u tom poslu državi znači svaka podrška, a ova inicijativa je pravi primer kako privatan sektor može da učini mnogo za zdraviju životnu sredinu i jačanje svesti građana o značaju ove važne teme – rekla je Vujović.

Predsednica Izvršnog odbora Marijana Vasilesku, pozvala je i ostale klijente da se pridruže i ostave saglasnost da primaju obaveštenja elektronskim putem, a za svaki i-mejl, banka će zasaditi po jedno drvo.