Михајловићева: Пред нама су важне одлуке за будућност српске енергетике

Михајловићева: Пред нама су важне одлуке за будућност српске енергетике

20/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је ова година важна за будућност српске енергетике јер поред доношења нових закона, предстоји израда стратешких докумената и доношење  важних одлука и за енергетику, и за заштиту животне средине.

 

“Почели смо данас израду националног плана за климу и енергетику, која мора да буде готова пре децембра, а радићемо и нову стратегију развоја енергетике до 2050. године. И закони које доносимо и стратегије које почињемо да радимо су питање будућности Србије. Важне одлуке су испред нас, и у енергетици, и у области заштите животне средине. Kад се доносе важне одлуке, то морамо да урадимо заједно, и да и кроз јавне расправе доносимо одлуке о томе куда иде Србија у енергетском сектору”, рекла је Михајловићева током расправе о амандманима на предложене законе из области рударства и енергетике.

На дневном реду су два нова закона – о коришћењу обновљивих извора енергије и о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и измене и допуне два закона – Закона о енергетици и Закона о рударству и геолошким истраживањима.

Она је рекла да ће у року од неколико месеци после усвајања нових закона у области рударства и енергетике бити донети и подзаконски акти, како би ови закони могли одмах да се примењују.

“Израда подзаконских аката је већ отпочела и биће завршени у наредних неколико месеци. Нећемо дозволити да имамо ситуацију као што је била са претходним законом о рударству који ни после неколико година није имао све подзаконске акте“, рекла је Михајловићева.