Конститутивни састанак Радне групе за програм „Престоница културе Србије“

Конститутивни састанак Радне групе за програм „Престоница културе Србије“

20/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас први конститутивни састанак Радне групе за припрему реализације и спровођења програма „Престоница културе Србије“.

 

Гојковић, која је председавала састанком, истакла је да је „Престоница културе Србије“ један од најважнијих пројеката Министарства културе и информисања у овој години, који је креиран по узору на Европску престоницу културе. Гојковић је указала да је важно подстаћи и охрабрити градове и општине да осмисле пројекте и пријаве се на конкурс, чија је главна намера да подигне квалитет културног живота једне локалне самоуправе.

Програм „Престоница културе Србије“ је национални развојни програм за унапређење културе градова и општина у Републици Србији, којим се подстичу локалне самоуправе да покрену пројекте културног, друштвеног и економског развоја.

Председник Радне групе је директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, а чланови су в.д. директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић, директорка Музеја савремене уметности Маријана Коларић, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и председник Радне групе за капиталне и инфраструктурне пројекте у оквиру пројекта Нови Сад – европска престоница културе, архитекта, Дарко Полић.