Novi alati za bolje stručno usavršavanje matičara

Novi alati za bolje stručno usavršavanje matičara

19/04/2021 Off By BERB

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije organizovalo je onlajn konferenciju „Sektorsko posebno stručno usavršavanje matičara 2021“, sa ciljem da se svi akteri upoznaju sa stručnim usavršavanjem matičara i uključe u unapređenje upravljanja ljudskim resursima u jedinicima lokalne samouprave.

Ministarka Marija Obradović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se više od 350 matičara širom Srbije odazvalo pozivu za učešće, što pokazuje njihovu zainteresovanost za ovu temu, te pozvala načelnike gradskih i opštinskih uprava da podrže napore Ministarstva i omoguće matičarima da u još većem broju uzmu učešće u novom ciklusu obuka.

Ona je naglasila da je samo u 2020. godini 1.349 matičara sprovelo više od 910.000 postupaka za upis u matične knjige, upisalo preko tri miliona naknadnih zabeleški i izdalo gotovo 1,5 miliona izvoda iz matičnih knjiga.

Prema njenim rečima, digitalizacija matičnih knjiga omogućila je da 3,7 miliona građana nije moralo da u različitim postupcima prilaže isprave o ličnom statusu, jer su ih pribavljali organi iz Registra matičnih knjiga po službenoj dužnosti.

Državna sekretarka Ministarstva i predsednica Saveta za stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicima lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić navela je da je zadatak Saveta da inicira i podrži procese, koji će omogućiti da se novi sistem stručnog usavršavanja u javnoj upravi potpuno implementira u svim gradovima i opštinama.

Ona je objasnila da je to složen proces koji zahteva veliku posvećenost i kontinuiran, timski rad.

Pomoćnica ministarke Jasmina Benmasur učesnicima je predstavila eUčionicu, novi alat za učenje na daljinu, koji ima za cilj interaktivniji rad sa polaznicima, što je bio jedan od zahteva matičara u evaluaciji prošlogodišnjeg programa obuke.

 

Izvor/Foto: srbija.gov.rs