Припадницима МУП-а уручене награде Града Београда

Припадницима МУП-а уручене награде Града Београда

19/04/2021 Off By BERB

Припадницима Министарства унутрашњих послова у Београду, који свакодневно ризикују своје животе како би бринули о безбедности и сигурности грађана, данас су уручене награде Града Београда за храброст и пожртвованост у раду.

 

 

У оквиру манифестације „Дани Београда“ награде за 2019. и 2020. годину добили су Иван Вучетић, командир Полицијске испоставе Звездара, ватрогасци-спасиоци Александар Марковић и Небојша Барој, док су две награде уручене Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд.

„Од дежурне службе 13. августа 2019. обавештен сам да у Улцињској улици једна жена са тада седмомесечном бебом у наручју прети да ће да скочи са терасе. Ситуација је била драматична, више пута се пела на ограду. Одмах сам отишао на место догађаја. Више од пола сата покушавали смо да наговоримо жену да спусти дете, али безуспешно“, прича Вучетић, који је награђен за херојско дело 2019. године.

Он је потом смислио план како да спасе жену и бебу и рекао полицајцима да изађу из дворишта.

„Мој помоћник ју је заговарао, а ја сам се попео на терасу и ушао кроз одшкринут прозор. Беба је лежала на кревету, а ја сам савладао жену“, рекао је Вучетић.

Он је истакао да му ова награда много значи и да представља подстицај за његов даљи рад.

„За полицијске службенике највећа награда коју можемо да добијемо јесте спасавање људских живота“, додао је Вучетић.

 

Александар Марковић, вођа Ватрогасно-спасилачког вода у Ватрогасно-спасилачком батаљону Звездара, који је 30. децембра 2019. спасао старијег мушкарца из пожара, добитник је награде „Светислав Стојановић“. Марковић каже да је ова награда врхунац у служби сваког ватрогасца-спасиоца, али и награда свих ватрогасаца у Београду који раде као тим.

„Чим смо добили дојаву да је на четвртом спрату зграде у Улици Милана Ракића избио пожар, одмах смо изашли на лице места. Док се екипа опремала за гашење пожара, ја сам ушао у стан и затекао старијег мушкарца који је без свести био заглављен у трпезарији. Извео сам га и пребацио у суседни стан, где смо сачекали Хитну помоћ, која га је вратила у живот“, рекао је Марковић.

Петочлану породицу из пожара је 1. октобра 2020. спасао Небојша Барој, вођа Ватрогасно-спасилачке групе у Ватрогасно-спасилачкој јединици Кошутњак, који је заслужено добитник награде „Светислав Стојановић“.

„Горео је стан на трећем спрату зграде у Улици Лепосаве Вујошевић, скоро цео је био у пламену. Цела зграда била је у диму, а петочлана породица – тинејџерка, њени родитељи, баба и деда заробљени у стану изнад. Клечећи сам дошао до отворених врата јер се од дима ништа није видело и зачуо гласове. Морао сам одмах да реагујем. Покрио сам их ћебићима и чаршавом и између њих убацио капуљачу за спасавање како би имали кисеоника“, рекао је Барој.

У помоћ су му притрчале колеге, након чега су чланови породице безбедно евакуисани.

Барој је истакао да му ова награда много значи, али и нагласио да она припада и свим његовим колегама, јер функционишу као тим.

Ватрогасно-спасилачка бригада Београд добитник је награда „Светислав Стојановић“ за 2019. и 2020. годину.

„Велика је част и привилегија бити део данашње манифестације, нарочито ако примите две награде Града Београда за 730 ватрогасаца-спасилаца из Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд. Претходне године имали смо 5.000 интервенција, спасили смо 400 људи, од чега 90 из пожара“, рекао је Милош Мајсторовић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и истакао да ова награда треба да буде понос свих ватрогасаца у Београду.