Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

20/04/2021 Off By BERB

Izvor: UNICEF Srbija

 

Juče su Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, uručili debitne kartice sa utvrđenim iznosom novčanih sredstava porodicama sa decom iz Boljevca koje su imale značajano smanjene prihode usled posledica pandemije COVID-19.

Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na porodice sa decom u Srbiji, koje je UNICEF sproveo u aprilu 2020. godine, pokazalo je da je kriza izazvana COVID-19 pandemijom u značajnoj meri uticala na prihode porodica sa decom, te je u gotovo 50% ovih domaćinstava došlo do pada prihoda. Pored toga, četvrtina domaćinstava sa decom imala je neplanirane troškove uzrokovane ovom situacijom, a najčešće kategorije neplaniranih troškova bile su sredstva za higijenu i hrana. Kod gotovo 40% domaćinstava iznos izdvojen za neplanirane troškove bio je veći od četvrtine mesečnog prihoda domaćinstva.

„Jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je briga o svim građanima, a posebno o onima kojima je pomoć najpotrebnija. To se nije promenilo ni za vreme pandemije COVID-19, koja je u mnogome uticala na čitav svet. Vlada Republike Srbije je, i u uslovima pandemije, kontinuirano brinula o potrebama svih građana, a posebno najugroženijih. Finansijski aspekt svih socijalnih davanja iz nadležnosti Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, za sve vreme trajanja pandemije, kao i danas – ostvarivan je predviđenom dinamikom, bez ikakvih umanjenja i ograničenja“, rekla je prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Program humanitarnih novčanih davanja sprovodi se u regionu Južne i Istočne Srbije, a realizuju ga UNICEF i Crveni krst Srbije, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u iznosu od 600.000 američkih dolara.

„Za sve porodice koje će dobiti ove debitne kartice – želim da znate da razumemo sa čime se suočavate i nadamo se da će vam ove kartice pomoći. Zaista verujem da ćemo zajedno uspeti da prebrodimo ovo i da ćemo iz svega izaći jači“, izjavio je Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji.

Od početka izbijanja COVID-19 krize UNICEF sa svojim partnerima i donatorima podržava Vladu Republike Srbije da odgovori na pandemiju kroz javnu komunikaciju o riziku, nabavkom zaštitne opreme za medicinske radnike i respiratora, obezbeđivanjem higijenskih i paketa za učenje i igru za najugroženije porodice, ali i praćenjem socio-ekonomskog uticaja ove zdravstvene krize na porodice sa decom.

„Novčana davanja porodicama sa decom su izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima. Čak i pre pandemije COVID-19, u Srbiji je 7% ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu, a znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica. Cilj programa novčanih davanja koji sprovodimo u regionu Južne i Istočne Srbije, zajedno sa Crvenim krstom Srbije i uz finansijsku podršku USAID-a, je da se pomogne porodicama sa decom da odgovore na novonastale materijalne potrebe i da se deci omogući ispunjenije detinjstvo koje je ugroženo u doba pandemije“, rekla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

 

Da bi se zadovoljile sve veće potrebe zajednica i porodica sa decom, od izuzetnog značaja je saradnja sa partnerima. Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, zahvalio je UNICEF- u i USAID-u, kao i drugim donatorima na izuzetnoj saradnji, a posebno na pomoći koja je obezbeđena za najugroženija domaćinstva u okviru projekta „Ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na socijalno-ekonomski status dece i njihovih porodica“.

„Crveni krst Srbije, od početka epidemije izazvane virusom COVID-19, izuzetno je aktivan u lokalnim zajednicama pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ovom vrstom pomoći ublažavamo efekte pandemije COVID-19 krize na socijalno-ekonomski status dece i njihovih porodica, koje su najugroženije među nama, snažeći veru u solidarnost koja tradicionalno postoji u našem društvu. Crveni krst Srbije nastavlja da, u okviru svojih aktivnosti, u proaktivnom pristupu sa partnerima i donatorima, odgovora na izazove trenutne zdravstvene situacije, podržavajući i druge ranjive grupe u društvu kroz svakodnevno angažovanje velikog broja volontera Crvenog krsta, a sve u korist građana Srbije“, poručio je prof. dr Dragan Radovanović.

Porodicama koje su izabrane za ovaj program dodeljuje se unapred utvrđen iznos koji odgovara veličini porodice. Novac se porodicama, u saradnji sa Komercijalnom bankom, dodeljuje putem debitne kartice na koju je uplaćen odgovarajući iznos. Debitne kartice omogućavaju maksimalnu fleksibilnost prilikom potrošnje, kao i uključivanje porodica u mehanizme plaćanja koje možda ranije nisu imali priliku da koriste a koji pruža veću bezbednost, posebno u situaciji zdravstvene krize.