Притворена лица у ОЗ у Крагујевцу у хуманитарној акцији за излечење дечака Гаврила Ђурђевића

Притворена лица у ОЗ у Крагујевцу у хуманитарној акцији за излечење дечака Гаврила Ђурђевића

19/04/2021 Off By BERB

У Окружном затвору у Крагујевцу 21 притворено лице одлучило је да се прикључи хуманитарној акцији за прикупљање новца за лечење седмомесечног дечака из тог града Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије.

 

Притворена лица су сама дошла на идеју да помогну излечење малишана, за шта је потребно 2,5 милиона евра, и о томе обавестила управу завода како би се са њихових новчаних депозита средства преусмерила у ову сврху. Реч је о износу од 33.000 динара који ће бити уплаћен на рачун за лечење овог малишана.

Ово је само један у низу примера хуманости лица лишених слободе у казнено-поправним установама кад је у питању лечење  деце.

У КПЗ у Пожаревцу (Забели) 174 осуђеника прошле године су донирала 122.000 динара за лечење болесне деце у Србији и то одрекавши се дела новца који им је уплаћен на име једнократне помоћи државе од 100 евра за ублажавање последица епидемије корона вируса.

Осуђеници у КПЗ у Нишу 2018. године, заједно са запосленима, донирали су новац за куповину покретног инкубатора за бебе који има пресудан значај за живот тек рођене деце у овом граду.

Подсећамо да се на почетку епидемије око 4.700 осуђеника у највећим заводима у земљи (Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и  Новом Саду) одрекло  4700 сувих оброка у корист најсиромашнијих грађана.

Осуђеници у заводу у Сремској Митровици су поводом Међународног дана људских права прошле године донирали Свратишту за децу Нови Београд скоро 4000 сувих оброка и 500 заштитних маски које сами шију од марта прошле године.