Вулин: Успорите! Чувајте свој живот и животе других

Вулин: Успорите! Чувајте свој живот и животе других

19/04/2021 Off By BERB

Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је данас на возаче да буду одговорни према себи и другима и поштују ограничење брзине кретања упозоривши да више од половине страдалих у саобраћајним незгодама погине управо због непоштовања ограничења кретања на путевима.

 

 

„У 30 европских земаља које су чланице организације „Роад пол“, међу којима је и Србија, ове недеље ће посебна пажња бити посвећена свим прекршајима који су везани за прекорачење брзине“, рекао је министар Вулин који је на београдској општини Чукарица са директором Агенције за безбедност саобраћаја Душком Пешићем присуствовао почетку кампање усмерене на заштиту пешака у саобраћају.

Министар је истакао да више од 300.000 возача годишње бива кажњено зато што је прекорачило брзину и да је тешко наћи оправдање за то, као и за чињеницу да више од половине страдалих у саобраћају погине управо због овог прекршаја.

„Чините све што можете да бисте били дуго овде на радост себе и својих породица – успорите!“, истакао је министар Вулин и најавио акцију „спид маратон“, у оквиру које ће од среде, 21. априла саобраћајна полиција двадесетчетири часа мерити брзину.

„Све наше полицијске снаге ће изаћи на путеве и мерићемо где год можемо сваку брзину, како бисмо јасно поручили возачима да је време да успоре и поведу рачуна о себи и људима који живе око њих. Водите рачуна, дајте све од себе, нико не може да спречи оно што ви можете. Свака смрт у саобраћају је могла да буде избегнута“, поручио је министар Вулин.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Пешић истакавши да су Министарство унутрашњих послова и Агенција препознали проблем пешака, нагласио је да је од почетка године у саобраћају страдало 45 пешака, међу којима је четворо деце.

Према његовим речима, у односу на исти период претходне године број укупно страдалих у саобраћају је смањен за више од 20, међутим, оно што је упозоравајуће је да је број погинулих пешака повећан, због чега је значајно да реагујемо превентивно и подигнемо свест пешака.

„Кампању започињемо управо на општини Чукарица где је у претходних пет година погинуло највише пешака у једној локалној самоуправи – 23“, истакао је Пешић и нагласио да пешаци у највећој мери страдају у насељеним местима.

Он је прецизирао да се то највише дешава на деловима пута где нема тротоара, у близини пешачких прелаза где људи претрчавају улице, али и на местима где је због безбедности већ раније направљена пасарела или подземни пролаз, које људи не користе и претрчавају улицу.

Пешић је указао да 12 одсто пешака страда на пешачким прелазима, грешком возача или пешака, и да велики проблем у том сегменту представља употреба мобилних телефона и слушалица.