Састанак са Шефом делегације Европске уније у Србији

Састанак са Шефом делегације Европске уније у Србији

14/04/2021 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се јуче са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о кључним краткорочним и дугорочним приоритетним радњама у вези са владавином права и демократским управљањем.

 

Председник Вучић је истакао да је чланство у Европској унији приоритетни циљ Србије и да је неопходно благовремено обавестити ЕУ о свим мерама које Србија предузима у области владавине права.

Амбасадор Фабрици је изразио задовољство на конструктивном и корисном састанку, нагласивши да је напредак у владавини права и демократском управљању један од кључних елемената који диктира темпо напретка Србије у процесу приступања Европској унији. Поздравивши присуство председнице Владе и неколико министара, нагласио је да владавина права прожима различите секторе Владе и друштва у целини.

Амбасадор Фабрици је подсетио да акциони план Србије за поглавља 23 и 24 представља главни план за реформе у области владавине права. Транспарентно и сврсисходно спровођење реформе је од највеће важности за демократију и просперитет Србије. Констатовао је да посебан приоритет имају реформе у правосуђу, борби против корупције и организованог криминала и слободе медија.

Двојица саговорника су нагласили да би законодавство и стратегије требало да се развију кроз инклузивне и садржајне консултације свих учесника.

„Српски парламент би требало да званично отпочне другу фазу међустраначког дијалога, док радна група за изборе треба да почне са применом приоритетних препорука ОСЦЕ-ОДИХР, уз редовне консултације са ОДИХР. Такође, неопходно је израдити нацрт и применити распоред за кључне одреднице у процесу уставних реформи“, истакао је председник Вучић. Он је нагласио да је неопходно брзо почети са применом радњи предвиђених у акционом плану медијске стратегије, што обухвата и почетак израде нацрта за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима. Израда ревидираног Закона о финансирању политичких активности у складу са препорукама ОДИХР, такође је један од услова како би Србија брже напредовала у приступним преговорима и учинила прави напредак у владавини права.

Закључено је да је у процесу придружења неопходно прилагодити стратегије и законодавство у другим областима основних права попут родне равноправности и насиља над женама, као и да је потребно предузети садржајне и делотворне кораке за борбу против корупције.

 

Фото: predsednik.rs