Министар Мали се састао са мисијом ММФ-а

Министар Мали се састао са мисијом ММФ-а

14/04/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се јуче са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју преводи шеф мисије Јан Кес Мартејн. Овим састанком се настављају разговори са том финансијском институцијом, који су прекјуче започети у видео – формату, а који се одвијају у оквиру консултација по члану IV Статута ММФ-а, и трају до 23. априла. Тема актуелних разговора са мисијом ММФ-а је и нови аранжман који треба да буде потписан са том међународном институцијом.

 

 

 

Министар финансија је истакао да је Србија у првом кварталу ове године забележила боље резултате него што је то планирано буџетом за 2021. годину. Он је нагласио да је пад БДП-а у првом кварталу износио 0,5%, што је бољи резултат него што је то очекивано, те да је кључан други квартал, за који се очекује раст од преко 10% у односу на исти период прошле године. Тиме би се достигао пројектовани годишњи раст од 6%, а њему ће допринети и велики инфраструктурни радови на капиталним пројектима.

Мали каже и да је незапосленост у претходној години износила 9%, што је огроман успех у условима економске кризе изазване пандемијом вируса Covid-19, а последица обимног економског пакета мера за подршку привреди и грађанима. Он је истакао и да је Србија међу најуспешнијим државама у Европи и на свету по броју вакцинисаних и ревакцинисаних грађана, што је огроман успех и помаже даље отварање домаће економије. Истакао је и да ће у наредних 10 дана бити положен камен темељац за изградњу нове фабрике вакцина.

Тема разговора је била и реформа јавних предузећа, што је, према речима два саговорника, важан реформски циљ који ће сигурно бити део новог аранжмана. Министар је у том смислу нагласио да је усвојена Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, као и да следи усвајање акционог плана. Саговорници су разговарали и о Стратегији за развој тржиште капитала, која ће, како је истакао министар, бити усвојена у трећем кварталу ове године. Према његовим речима, то је један од апсолутних приоритета Министарства финансија и важан реформски циљ који је договорен са ММФ-ом.

Мали и Кес Мартејн су разговарали и о  пореској политици у контексту „зелене агенде“. У том смислу, министар је истакао да је важно да се јасно дефинише зелена стратегија Србије за наредне деценије, како би у складу са тим могла да се дефинише и пореска политика. Мали је рекао да је Србија заинтересована и да емитује зелене обвезнице, али и да је за то управо потребна јасна „зелена агенда“.

На састанку је било речи и о реформи Пореске управе, која је у току и одвија се предвиђеном динамиком. Мали је истакао и да ће у мају бити положен камен темељац за нову зграду Пореске управе. Такође, тема онлајн сусрета су била и фискална правила као и унапређење праћења фискалних ризика.

Мали и Кес Мартејн су разговарали и о новом аранжману са том међународном финансијском институцијом, а који би, као и претходни, био искључиво саветодавног карактера, односно не би подразумевао финансијску подршку.  Нови аранжман ће бити усмерен на спровођење и завршетак структурних реформи, као и на очување постигнуте фискалне стабилности.

Редовне консултације које Међународни монетарни фонд спроводи по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције ММФ-а.