Соларна енергија један од покретача развоја енергетског сектора

Соларна енергија један од покретача развоја енергетског сектора

14/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас на Првој великој конференцији о соларној енергији у Србији да је визија у области енергетике зелена Србија, а циљ да се до 2040. године 40 одсто енергије добија из обновљивих извора.

 

 

”Поносна сам на заједнички рад на изради нових закона у области рударства и енергетике, од којих је један потпуно нов и уређује област обновљивих извора енергије. Циљ овог закона је да имамо више инвестиција у области ОИЕ, а верујемо да ће соларна енергија бити један од покретача развоја енергетског сектора у Србији. Такође, кроз овај закон желимо да покажемо да можемо бити много ефикаснији и кад је реч о процесу енергетске транзиције и декарбонизације”, рекла је Михајловићева, која је учествовала на Првој великој конференцији о соларној енергији у Србији.

Она је рекла да су за инвестициони бум у области енергетике посебно важни добри услови пословања, електронске процедуре које се уводе новим законима, као и инвестициони план у области енергетике и рударства вредан више од 15 милијарди евра, и позвала све инвеститоре да улажу у Србију.

Маја Турковић, директорка CWP глобал за Србију, похвалила је процес припреме закона о обновљивим изворима енергије као инклузиван и транспарентан и пример за друге законе. Она је истакла да представља изврстан сигнал инвеститорима да улажу у изградњи соларних електрана и да већ постоји велико интересовање за то.

Владимир Поповић, директор компаније „Енерџајз“, рекао је да се дуго чекало на регулаторни оквир који ће посебно водити рачуна о коришћењу обновљивих извора енергије, и нагласио да ће новим законом о ОИЕ сваки потрошач имати могућност да буде и произвођач енергије и да на тај начин оствари и уштеде.