Potpisan Program saradnje Ministarstva državne uprave i Pravnog fakulteta

Potpisan Program saradnje Ministarstva državne uprave i Pravnog fakulteta

06/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je danas da su diplomirani pravnici veoma značajan kadar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zbog čega je zadatak i cilj resornog ministarstva da pomogne da kvalitet njihovog znanja i osposobljenost budu na zavidnom nivou.

Obradović je, nakon svečanog potpisivanja Programa saradnje za 2021. godinu između ovog ministarstva i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izrazila nadu da će ovaj program biti samo jedan u nizu, s obzirom na to da je planirano proširenje saradnje i sa ostalim fakultetima, kao i otvaranje vrata i drugih ministarstava i državnih organa i lokalnih samouprava širom Republike.

Ona je iznela uverenje da će ova saradnja doprineti tome da studenti svoja znanja i veštine, stečene kroz formalno obrazovanje, primene u praksi i time načine prve korake kada je reč o izlasku na tržište rada i pozicioniranju u poslovnom okruženju.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković podsetio je na to da je cilj fakulteta, državnih organa i Republike Srbije da najbolji studenti budu zaposleni u državnim organima, kako bi državna uprava u našoj zemlji bila na nivou najbolje tradicije evropske državne uprave.

Program saradnje prvi put je potpisan 2020. godine u skladu sa Sporazumom o saradnji iz 2016. godine, sa ciljem da se obezbedi kompetentnost budućih kadrova, a studentima pruži bolja startna pozicija u zapošljavanju i obavljanju poslova radnog mesta.

Pravni fakultet izvršio je izbor studenata/studentkinja za učešće u stručnoj praksi, koju će ove godine, zbog ograničenih uslova izazvanih pandemijom COVID-19, pohađati pet polaznika.

Praksa će biti organizovana u oblastima: upravljanje ljudskim resursima, izgradnja kapaciteta i stručno usavršavanje u državnim organima i organima jedinica lokalne samouprave, matične knjige i registri, evropske integracije i međunarodna saradnja i interna revizija.